"Същността на социалната политика на БСП е конкретна помощ за всеки български гражданин. Не да се занимаваме дали да променяме геополитическия си избор, такава тема няма. Но има тема да помогнем на българите в ситуация на криза, да им дадем повече пари и да им решим конкретните проблеми." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в Перник Александър Симов в предаването "Денят започва" по БНТ, съобщиха от пресцентъра на ПП БСП.

Той посочи, че пари за социална политика могат да се намерят и това го показа предходното правителство. "Приехме най-социалния бюджет в историята на България и данъците не бяха вдигнати. Този социален бюджет беше създаден в условия на инфлация, за да помогне на хората", отбеляза Симов.

Социалистът припомни, че по време на управлението на ГЕРБ през 2009 г., отново в криза, те предложиха на българските граждани постната пица на Дянков и затягане на коланите. "Резултатът от това е, че България така и не мръдна от последното място в ЕС по доходи и икономически растеж. Сега ние показахме, че можем да правим добра социална политика и при тези нива на данъците. И актуализацията на пенсиите се случи, която беше отлагана толкова много години, и майчинските бяха увеличени, и яслите и детските градини станаха безплатни", коментира кандидатът за народен представител.

По неговите думи, българските граждани имат избор - дясната икономическа мисъл, която призовава за затягане на коланите, или в ситуация на криза, когато хората трябва да усетят подкрепата на държавата, да я получат.

"Затова ние, като социалисти, казваме, че бяхме силата в социалната политика на управлението и сега трябва да я продължим. Българите добре знаят в чия програма бяха заложени тези социални мерки и това, че други си приписват заслугата, говори добре за тях", подчерта Симов.

"В ситуация на криза е много важно всеки български гражданин да знае, че най-малкото това, което инфлацията му изяжда като доходи, ще бъде компенсирано. Това е смисълът на съществуването на държавата", каза още той.

В заключение Александър Симов призова българските граждани да излязат пред урните. "Излезте да гласувате и покажете коя политика искате да продължи - дали да се върнем към миналото във фигурата на Бойко Борисов, или да продължим напред със същата социална политика. При по-висока избирателна активност, ситуацията в България ще бъде различна."