"Темата за евроатлантическата коалиция е най-голямата медийна измама, която някога съм виждал. Защото това е тема, доминираща и идваща, единствено от партия ГЕРБ. Те си го измислиха това като формула, за да се отърват от най-големия си проблем, - санитарният кордон, който се оформи около тях. Те са като бунище с радиоактивни отпадъци, в което никой не иска да влиза и отчаяно се опитват си намерят някаква формула и да станат приемливи, за да може Бойко Борисов да бъде приемлив като политически лидер." Това заяви водачът на листата на "БСП за България" в 14 МИР Перник Александър Симов в предизборен дебат по NOVA.

Според него трябва да се постави едно разграничение, защото фактът, че България е член на НАТО и ЕС не означава, че няма право на собствено мнение и специфична позиция. "Изобщо не приемам тезата, че попаднали там, сме безгласна буква, която трябва да се съобразява с интересите на другите държави. Ние първо трябва да формулираме своя интерес. И от тази гледна точка смятам, че в текущата ситуация на България не може да си позволи да бъде геополитически ястреб. А и настроенията на българските граждани сочат, че българите имат по-различно отношение към процесите по света", обясни социалистът и определи като политическо самоубийство крайно агресивната политика спрямо Русия.

"България не трябва да изнесе дори и 1 патрон за Украйна. Ние не трябва да бъдем част от разпалването на конфликта. Напротив, най-голямата грешка на България въобще е, че ние трябваше да бъдем част от търсенето на мирно разрешаване на този конфликт. Продължавам да смятам, че България не трябва да изнася оръжие за Украйна, защото това е изключително разделителна тема в българското общество", категоричен бе Александър Симов.

Според него е необходимо България да има собствена политика, която да не изключва отношенията ни с Русия. "Не вярвам "Възраждане“ да са проект на Путин, но може би това са пари на Бойко Борисов. 70% в парламента са гласували заедно с ГЕРБ", допълни той.

"Искам да съм оптимист като г-жа фон дер Лайен, обаче не виждам как да стане. Ако санкциите работеха, те трябваше още 2014 г. да прекратят всичко. Получава се, че ние налагаме тежки санкции на Русия, а същевременно в Европа събуждаме дебата какви лишения трябва да направим. Аз не виждам как тези санкции работят за постигането на някакво решение, освен това, че Европа бавно унищожава себе си", обобщи Симов за санкциите спрямо Русия.

"Уважаеми български граждани, смятам, че България трябва да отстоява собствения си интерес и да има собствена независима политика. И затова не приемам всякакви внушения, че ние трябва да бъдем геополитически ястреб, че ние трябва на всяка цена да сме в агресивни отношения с Русия. България може да си позволи собствена политика. БСП беше и продължава да бъде силата на здравия разум във външната политика, а всички останали носят отговорност за себе си. Българската социалистическа партия постигна много и благодарение на нашата позиция България не успя да влезе в някакво геополитическо тресавище, в което щяхме да се забъркаме, ако бяхме пратили оръжия за Украйна", каза в заключение Александър Симов.