Политическите формации са гладни и искат да управляват. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" съпредседателят на ВМРО Александър Сиди. Според него каквото и мнозинство да се сформира, много трудно би могло да бъде свалено: "Освен ако не направят много тежки глупости, каквито Киро (бел. ред. Кирил Петков) има очарованието и много добрата възможност да прави глупости и съответно успя да се самосвали много бързо и лесно", обясни Сиди.

Той обаче смята, че правителство, в основата на което стои ГЕРБ, самата партия знае как да контролира нещата и да избягва големи скандали: "Каквото и да се случва Борисов винаги се отървава от човека, който го е свършил, и той винаги е бял и чист пред народа. Така че това правителство може и да издържи, въпреки всичките приказки как ще падне много бързо. Борисов знае как да се закрепва във властта, ако иска. Така че аз очаквам по-дълъг живот на това правителство, не до местните избори, какъвто и Франкенщайн да ни бъде предложен".

"Между другото, така говореха и 2017 г. за правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти“, то пък взе, че изкара целия мандат", припомни Александър Сиди.

По думите на съпредседателя на ВМРО и БСП имат нужда да се върнат във властта, както и ДПС, които искат да влязат официално в нея.

"Мога да кажа отново по народно му – гладни са. А "Продължаваме промяната“ знаят, че могат да продължават да променят нещо, но вероятно в провинция Квебек или някоя друга канадска провинция, но в България повече тези хора не могат да променят нищо. Промениха достатъчно собствения си живот, стига им толкоз! Така че в следващи избори те няма да продължават да вдигат, ще продължават да падат. Така че те също имат изгода да продължи колкото се може това нещо, за да се закрепят по някакъв начин във властта", каза още той.

Относно "Демократична България“ Александър Сиди подчерта, че там процесите са изключително сериозни.

"Те се свиват постоянно. Тяхното електорално ядро е не повече от 4-4,5%, така че те прекрасно знаят, че при един провал сега на следващи избори трудно ще се съберат отново с "Продължаваме промяната“ и тяхното влизане в парламента, разбира се, няма да бъде на кантар, но ще бъдат вероятно последна политическа формация, т.е. с най-малка тежест в един бъдещ парламент. Така че за тях също не е изгодно. В момента са втора политическа сила и могат да променят, да налагат дневния ред, който те смятат, че е важен. В едно бъдещо Народно събрание не биха могли. И разбира се, "Възраждане“ биха били най-големият победител от едни такива предсрочни избори по простата причина, че те обират целия този негативен вот на хората, които мразят", коментира още Сиди.