СмарТест е онлайн платформа, чиято цел е да подобри учебния процес, като улесни работата на учителите и обогати знанията на учениците. Това каза Александър Попов – основател на СмарТест в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

 

Това приложение помогна в решаването на доста проблеми при онлайн обучението по време на пандемията и учителите го предпочитат, защото е българско, лесно е за употреба и защото има функционалности, някои от които намаляват преписването, като по този начин учителите имат по-реална представа за знанието на учениците и знаят на какво да наблегнат, обясни той.

 

"Полезността на функциите на онлайн платформата е в това, че спестяват време на учителите, така че да имат повече време с учениците, което всъщност е същинската част от работа им. Това го постигаме чрез автоматизации на процесите – автоматизиране създаването на тестове, проверяването на тестове, създаване на различни групи, генериране на анализи,“ обясни той.  

 

По думите му през тази платформа учителите използват изкуствен интелект, който за няколко секунди генерира различни варианта на даден тест, като всеки един ученик да получи различен вариант с различни въпроси в него или с разбъркани отговори. "Това е един начин да се намали преписването: всеки един ученик, всеки един клас може да има различен вариант на теста. Другото, което правим сега в нашата мобилно приложение, е учениците да не могат да излизат от приложението докато решават теста и да не могат да правят екранна снимка. Вече имаме и допълнителни малко по-строги мерки, като да зададем време на въпрос и т.н.“

 

Александър Попов обясни още, че в СмарТест се предлагат няколко варианта на създаването на тестовете: единият е по определена тема, а другия е по определен текст, който може да бъде копиран или сниман, поставен в системата, и от който изкуственият интелект ще генерира тестове с различни отговори.