https://www.youtube.com/watch?v=y4q9CbfqCTs

"48 Народно събрание ясно показа, че "Български възход“ не е част от проблема, а част от решението по отношение на политическата криза, в която страната се намира! От първия ден на Парламента ние ясно заявихме, че при ситуацията, която е отредил българският избирател, при фрагментирания Парламент единственият път е този на диалога! Пътят за излизане от кризите, в които се намира страната, е всяка една от формациите в това НС изключително внимателно да прецени по отношение на предизборното си говорене и дългосрочните си ангажименти – какви компромиси в името на диалога може да направи, за да се сформира работещ кабинет и парламентарно мнозинство! Видяхме, че това не се случи. Аз мисля, че "Български възход“ беше формацията, която в най-голяма степен показа прагматизъм по отношение на идентифициране на кризите, идентифициране на приоритетите, които стоят пред страната и пътят, който трябва да бъде извървян, за да отстоим националния интерес!“.

Така отговори Александър Николов от "Български възход“ на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "И точно 64 дни преди предсрочните парламентарни избори за четвърти път за Българско народно събрание - може ли "Български възход“ да води България и накъде?“.

По отношение на това дали "Български възход“ ще се яви самостоятелно или в коалиция на изборите на 2-ри април, Николов заяви, че решението тепърва предстои да се вземе. Той добави: "Съдържанието на политиките и решенията, които "Български възход“ предлагат, остават непроменени. То е в контекстна на това, което партията е отстоявала в 48 НС. Решенията, които трябва да се вземат, са за формата. Единствената цел, която ни води, е да създадем максимално добри условия да проведем този необходим диалог с гражданите и избирателите!“.

Александър Николов коментира работата на временната комисия за пловдивския панаир, на която той самият е член, с думите: "Стана това, за което аз предупредих при сформирането на комисията в самото начало, че поведението в най-голяма степен на Демократична България и посланията, които излъчваха в рамките на тази комисия – или излъчват изключително дълбок наивитет по отношение на това, което трябва да се направи, или излъчват зле прикрит популизъм! И с формирането на тази комисия не се цели да се вземат конкретни решения, които да запазят държавния дял в Пловдивския панаир, а се цели влизане в предизборна кампания, политическо говорене, което да втвърди избирателите на ДБ!“.

"Но къде е правната култура на вашите колеги депутати? Те нали знаят, че нямат никакъв правен способ да докарат тези лица в тази комисия?“, попита Беновска. Николов заяви, че тези отговори трябва да дават хората, които са направили предложенията. Той

продължи, че в рамките на заседанията на комисията е апелирал за прагматизъм, за да се излезе с доклад. Следващото заседание на комисията е във вторник, 31 януари. Поканени са същите лица.

"Но документите са публично известни. Те се намират и в Агенцията по вписванията, и в общинските съвети във Варна и Пловдив. Аз не виждам какво налага да дойде Борисов или Станишев! Георги Гергов също не виждам! Даже не виждам защо Здравко Димитров или Портних да идват, те не могат да командват общинския съвет какво решение да вземе!“, заяви Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Няма нищо лошо въпросът да бъде изследван в много голяма дълбочина, да се извикат от 2006 г. всички лица, които са имали пряко или косвено отношение! Отново казвам – думата е прагматизъм! За времето, с което разполагаме, какво можем да свършим! С подобен подход направихме така, че да не можем да свършим нищо в оставащата една седмица!“.