Доходите изостават от нарастващата инфлацията, и покупателната способност на българите намалява. Обясненията на  последните управници не кореспондират с реалната ситуация, с последиците за семейните бюджети на българските граждани. Това заяви за Радио "Фокус" - Варна водачът на ПП "Български възход“ в 3 МИР – Варна Александър Николов

Той посочи, че в момента виждаме как потребителската кошница се свива, а цените продължават да растат. Реален е рискът хората да започнат да просрочват плащанията по кредите си, да свиват разходите си, само, за да могат да си купят най-нужното, за да покриват минималното потребление.

"Варна е голям град, в който картината се влошава, в малките населени места ситуацията е критична Когато посещаваме по-малките общини, в тях се усеща апатията и липсата на вяра в намиране на успешно лидерство. Посоката следва да е друга – доходите във Варна и региона следва да започнат да настигат тези в столицата, а не да изостават, каквато е ситуацията към момента.

Всичко това е обвързано и с цената на енергоносителите, които са основа на ценообразуването на крайния продукт и основен източник на работа на предприятията “, допълни  Николов.

Александър Николов допълни, че категорично подкрепя думите на ген. Стефан Янев, който разкритикува четворната коалиция с думите, че бившите управляващи демонстрирали неуважение към държавата, оставили двуцифрена инфлация и заплахата от глад и студ.

"Не случайно Стефан Янев посочи, че би тръгнал на разговори с всички доставчици на газ, включително и "Газпром", ако стане премиер. Досега сме платили по-висока цена за получения газ, в момента, и вероятно ще платим по-висока цена за зимата, но има да платим една сметка за неползваните количества по договор. Ако не осигурим евтин газ за зимата, инфлацията ще се задълбочи и хората ще усетят обедняването още по-силно“, категоричен бе Николов.

По отношение на доходите той посочи, че  резултатите, с които правят кампания доскоро управляващите, са счетоводни, но не реални – действителността сочи свиване на семейния бюджет и покупателната възможност.

"Реално в момента българите обедняват, а кризата се задълбочава. Размерите на приходите, са на база – увеличаващата се инфлация, а не увеличение на покупателната сила. Налице е обедняване, а не обогатяване на българските граждани.  Домакинствата виждат в реално време свиването на кошницата при всяко влизане в магазина и няма политическо говорене, което да промени тези реалности“, каза още водачът на листата на "Български възход“ в морския град.

Николов посочи, че именно това е проблем, който притеснява обществото и мерките в тази насока трябва да са бързи и ефективни, особено, когато зимата е на прага.

"Овладяването на инфлацията и разрешаването на енергийната криза – това  са  двата основни приоритета пред всеки кандидат в тази изборна кампания.

Редовно дават за пример и другите държави в ЕС, където инфлацията също е висока, но по отношение на покупателната способност ситуацията е несъпоставима.

На преден план трябва да бъде изведена защитата на семейния бюджет, а не политическите спорове и търсенето на рейтинг със счетоводни трикове“, категоричен бе Александър Николов.

Десислава ВАСИЛЕВА