"Какво означава България да защитава компания с ясна собственост и ясен интерес като държава, при все това, че холдинговото дружество е в Швейцария? България да защитава правото на Русия да изнася петрол в Европа, така ли? И откъде накъде едно юридическо лице, независимо откъде е табелата му, собствеността му, името му, ще поставя под въпрос държавна политика на държава-членка на ЕС". Така Александър Николов, бивш енергиен министър,  анализира заявеното от руската рафинерия "Лукойл" намерение да прехвърли активите си в България и плащането на данъци у нас от следващата година в размер на 600-700 млн., ако България защити пред Европейската комисия правото да могат да изнасят преработени продукти.

"Има документи, които са валидни от декември месец тази година и когато се предприемат мерки, които не са в унисон с политиката на цяла Европа, много важно е да се вземе под внимание фактът, че се рискуват първо търговският ни баланс с най-големия ни партньор. Най-важният механизъм, който трябва да бъде запазен, е как се запазват отношенията ни с всички държави от ЕС. И второто нещо, което е важно, всички структурни фондове и всички механизми, свързани с потенциални санкции, да вземе едно решение в полза на една държава извън ЕС или конкретно юридическо лице е, меко казано странно", каза за БНТ бившият енергиен министър.

Николов подчерта,че Министерство на енергетиката няма касателство с функционирането на пазара на петролни продукти и субпродукти в България, това е задължение на министъра на финансите и на министъра на икономиката.

"Не се зададоха много важни въпроси, много важна информация не се изиска от "Лукойл" или се изиска, но не публична. Първо - какво е количеството на руски петрол, който тук ще преработва и какво е съотношението към неруски такъв? Второ - каква е консумацията в България на различни типове продукти и какъв е износът? Защо е необходимо да се нарушава дерогацията на ЕС? За да може да се запази широк финансов марж, т. е. да се увеличи печалбата на "Лукойл", попита бившият енергиен министър.

Министерски съвет прие днес постановление, с което забрани износа на преработени нефтопродукти от руски петрол, докарван по море и това ще важи от 5 март 2023 г.