Александър Несторов, ДПС, в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 3-ти септември 2022 г., заяви позиции по следните теми:  

ДПС - най-българската партия  

“Вие сте тук, защото ние търсим да покажем многообразието, лицето на политиката в неговата дълбочина. Вие сте млад човек, макар че отдавна сте в политиката, българин сте, но сте член на етническа партия, кандидатирате се от Перник и Кюстендил. Не сте в белия автобус на ДПС, който тръгна вчера" започна разговора Беновска. Несторов обясни, че ДПС представлява широко многообразие и доказва, че е най-българска и не е в автобуса, защото като водач на листата в Перник и Кюстендил гледа да е близо до хората, да им обяснява какво правят, какво са правили и какво ще правят занапред партийно. Беновска отбеляза, че 1992 година Конституционният съд не е могъл да реши дали ДПС е етническа партия, но е ясно поради технически конфигурации в съда. Несторов коментира, че най-българската партия е тази, която обединява всички етноси, религии, прослойки. Беновска подчерта, че не говори за лично отношение, а факти и разказа, че първа е произнесла определението, че ДПС е българска националноотговорна политическа партия.  

Бюлетина № 1; Доган - крепител на етническия мир 

“Получихте номер 1, първа бюлетина. Какво значи това?" попита Беновска. Несторов отговори, че съдбата си знае работата и трябва да е ясно на всички, че ДПС трябва да е първият избор, за да излезе България от кризата, в която се намира. Той подчерта, че всички политически опоненти признават експертизата на ДПС за справяне с кризата. Несторов призова българските граждани да излязат и да гласуват с разум с бюлетина №1, защото България няма време да си позволи разделителни линии. “Какво ще бъде в скелета на предизборната програма на ДПС? Преди няколко седмици спорихме с Костадин Костадинов дали Доган е крепител на етническия мир в България" попита Беновска. Несторов заяви, че това е без съмнение, защото д-р Ахмед Доган е незаменима фигура в българския, балканския и европейския политически модел и за безкръвния изход от събитията преди това, а този модел вече 32 години работи и е направен така, че да се възпроизвежда и да дава необходимите резултати за подкрепящите го и всички български граждани. Беновска отбеляза, че ДПС се движи нагоре и може да бъдат трети или втори на изборите. Несторов каза, че това е добре за България, но кой къде ще се класира - решава народът, а след време ДПС може и да са първи, защото България има нужда от това. “Бихте ли дръзнали да имате министър-председател?" попита водещата, а Несторов отговори, че в последните 13 години политиката се върти около това кой, а не какво и когато ДПС е участвало в управлението не са били толкова настоятелни техният лидер да бъде водеща фигура, а са били близо до гражданите, за да решават проблемите им.  

Министър-председател от етнически произход; Предизборната кампания и опонентите; Делян Пеевски; ДПС - партия с много млади политици 

“Узряло ли е обществото да имаме български министър-председател от етнически произход?" попита Беновска. “Защо не, но когато и да стане не съм сигурен, че ДПС би имало претенцията в момента да има министър-председател" отговори Несторов.  

Беновска попита събеседника си колко ножа очакват да бъдат забити в гърба на ДПС по време на кампанията. Несторов коментира, че основната политика на опонентите е да скачат на гърба на ДПС, но партията отговаря на камъните с цветя, защото води положителна политика, обяснява в конкретика какво е направено от кметовете, от представителите в ЕП, в предишното НС, а приносът на ДПС в последния парламент е неоспорим.  

Беновска отбеляза, че е излязло решение на Европейския съд по правата на човека за КТБ и анализите сочат, че то ще бъде използвано от опоненти на ДПС срещу Делян Пеевски. Несторов заяви, че не вижда връзка между КТБ и Делян Пеевски, но решение на Европейския съд е с върховна юридическа сила и е задължително. “То няма никаква правна стойност, доколкото аз го разгледах, по отношение ревизия на решения на български съдилища, има неприключили производства тук и т.н., но понеже Делян Пеевски винаги е мишената на определени кръгове" коментира Беновска. Несторов подчерта, че знаят тези кръгове защо го правят - когато няма какво да поставят на масата в политическа кампания, успехи, отношения - търсят антитезите. “ДПС си е дало своето отражение, присъствах в миналото НС. ДПС чрез най-голямата младежка организация в Европа е стожер в подмладяването на политиката от години. Имаме доайени, опитни хора, но ако видите нашата парламентарна група, тя е основно подмладена, преди изобщо да говорим за младите, т.нар. Продължаваме Промяната. Нека те да не дамгосват участието на младите хора в политиката" коментира Несторов по отношение на новото течение в политиката. “Какво носят младите хора в политиката, защото политиката има много определения, но тя не е лесна работа?" попита Беновска. Несторов отговори, че политиката е призвание и необходимият набор от качества е различен от този преди години.  

Комуникационната стратегия на ПП 

Водещата попита събеседника си дали имат комуникационна стратегия като тази на ПП. “Това бих го нарекъл розова опорка. Запознах се с казаното. Много е лошо, когато си даваш квалификации, които не би трябвало сам да можеш да си ги позволиш, а някой друг трябва да ги дава за тебе - пък умни, пък млади, пък красиви. Извинявайте, ще се въздържа от коментар. Тази стратегия олицетворява управлението, което имаха ПП - никаква връзка с реалността" заяви Несторов. Беновска коментира, че в стратегията пише как ги възприемат хората, че те са символ на младостта, промяната, надеждата и лидерите са Кирил Петков и Асен Василев - млади, умни, чисти, смели, енергични. Несторов се засмя и каза, че всичко това няма връзка с реалността и възприятията на хората се виждат от изборите. Той добави, че в Перник и Кюстендил не вижда представителите на ПП да са сред хората, да общуват с тях и да защитават идеология, а и то няма такава, няма реализирани успехи. “Какво значи Продължаваме Промяната - какво продължавате? Кое направихте вие, че да го продължавате - разрушението на държавата" попита Несторов. Беновска пожела да изгледат коментара на седмица с поглед към новите лидери и техните неформални или нарочно моделирани същности.  

Беновска: Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!  

Г-н Петков! Вярно ли, че Асен Василев и Даниел Лорер не ви искат за лидер и премиер?!  

И! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер гонят Лена от политиката?!  

Тогава! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!   

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието!   

През 2016-та в ОАЕ назначиха младата и хубава Охуд ар Руми за министър на щастието. Част от нейната мисия е да насърчава  положителните новини и истории, защото щастието е заразно…  

"Когато хората са оптимисти, те са по-продуктивни и по-креативни!“, според Охуд ар Руми.  

Кирил Петков бил близък с Лена Бориславова…   

Е, и?   

Бил женен и имал 3 деца. Чудесно. Това прави ли го "крепостен“ на жена му Линда?! Може да се е влюбил – Кирил в Лена. Може ли?!   

Друг един Кирил – Домусчиев – също се влюби.   

Разведе се. Ожени се 2-ри път. И има и деца.   

И? Грижи ли се за децата си от 1-вия брак? Да.  

Защо на Кирил Домусчиев му е позволено да се влюби?   

А на Кирил Петков му е забранено да се влюби?   

Кирил Домусчиев бил "честен частник“ – както се казваше 90-те години… И милиардер. Официално го обяви американското списание "Форбс“.  

Значи, милиардерите имат право да се влюбват?!  

Кирил Петков стана политик. Дойде от Harvard. Ако не е ставал за премиер, защо избрахте ПП и него начело на България?! Петков има ли право да се влюби?  

Ще напомня за Франсоа Митеран – бившия президент на Франция - 1981 до 1995-а г. Митеран имал извънбрачна дъщеря.   

Е, и? Франция и законната му съпруга, и 2-мата му сина посрещнаха новината с уважение. И признаха правото на президента Митеран да се влюби.  

Някои викат: Корупция! Кирил Петков дал на адвокатската кантора на Лена "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ пари!  

Разследва се. Ще видим подарък за любовта му с Лена ли са, или са си ги изработили. А и Лена. Освен да е любима на Кирил. Има ли право да работи като юрист, каквато е?  

Митеран, говори се, че е впрегнал държавен ресурс в обезпечаване живота на дъщеря си Мазарин и майка й Ан Пенжо. И? Корупция! И във Франция…  

Има хиляди и в България, и по света – влюбили се. И? Да ги обесим ли?!  

Но се сетих за друго. Асен Василев заяви в "Беновска пита“ следното:  

Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!  

Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!  

Асен Василев: Абсолютно!  

Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!  

Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!  

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?  

Асен Василев: Не!  

Илиана Беновска: Защото?  

Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!  

Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!  

Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!  

Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ...  

Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!  

Не съм психоаналитик. Но. Кое е естественото?   

Кирил да е влюбен в Лена? Или Асен, заради политиката, да няма жена?!  

Кирил бил танцувал салса. Ми, браво! Танцува чудесно.  

А Костадин Костадинов, лидерът на "Възраждане“ пее в колата воеводската песен "Кога зашумят шумите“.   

Ми, браво! Пее чудесно!   

А съпартиеца си Цончо Ганев да ми прати, да го науча да пее…  

Костадинов пя "Кога зашумят шумите“ и в студиото на "Беновска пита“.   

А Асен Василев пя "Хубава, си моя горо“.  

Илиана Беновска: Идва ли поколението на младите? Не харесваш Асен Василев и Кирил Петков, критикуваш ги. Вие сте горе-долу връстници.  

Костадин Костадинов: Да, набори сме, аз съм набор 1979 г.  

Илиана Беновска: Да, идва ли времето на младите? И както ги обвиняваш, че някакъв външен център ги командва, за секунда само да чуем едно изпълнение, патриотично, на Асен Василев в нашия ефир:  

Илиана Беновска: Между другото, ще позволите ли, виждам, че имате и поставен глас, винаги съм мислила, че пеете, сега споменахте, че сте пял в хора!  

Асен Василев: Да!  

Илиана Беновска: Можете ли нещо да запеете?  

Асен Василев: В момента?  

Илиана Беновска: Да, нещо простичко.  

Асен Василев пее  "Хубава си моя горо!“  

Илиана Беновска: Поздравления!  

Костадин Костадинов: Това беше много добро! Това му се отдава! Имаше и чувство, патос, жестове! Нае се!  

Илиана Беновска: Нае се, виждаш как влезе в патриотична тема!  

Костадин Костадинов: Не, защо да е патриотично? Това е част от нас! Всеки един трябва да е такъв! Какво значи "патриотично“?  

Илиана Беновска: Ти, можеш ли да запееш "Хубава си моя горо“?  

Костадин Костадинов: Аз мога да запея 1100 други песни!  

Илиана Беновска: Хайде!  

Костадин Костадинов: Какво да запея?  

Илиана Беновска: Каквото искаш. Можеш ли да запееш "1000 пАти, Исусе“, модерната песен?  

Костадин Костадинов: Какво е това? Коя е тази песен, за пръв път я чувам?  

Илиана Беновска: Страхотна чалга, но това весели!  

Костадин Костадинов: Модерна песен? Ти, направо ме уби!  

Илиана Беновска: Ти, разбираш ли, че ако накараме някой да запее, сега Асен да не го викаме пак да запее "Хубава си моя горо“, но по-скоро ще ни запеят "1000 пАти, Исусе“! Ти, какво би запял? Спонтанно! Нали си Левски!  

Костадин Костадинов: Не, не съм Левски! Аз съм Костадин Костадинов!  

Илиана Беновска: Хайде, какво би запял?  

Костадин Костадинов: Ами, хайде, да изпеем песента за Костадин, войводата!  

Илиана Беновска: Я запей, какво беше?  

Костадин Костадинов и Беновска пеят: "Слушай как шумат шумите, буките! Плачат за войводата, капетано !“  

Илиана Беновска: Яко!  

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!  

Г-н Петков! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер не ви искат за лидер и премиер?!  

И! Вярно ли, че  Асен Василев и Даниел Лорер гонят Лена от политиката?!  

Тогава! Станете министър на щастието! Богатите в Абу Даби имат!   

Г-н Петков, влюбвате се, танцувате! Станете министър на щастието!   

Аз съм Беновска. И питам.  

Личният живот на политиците; Корупцията 

 “Г-н Несторов, това са момчета 10 години по-възрастни от вас, те са младото поколение, вие сте съвсем младото поколение, макар и с много по-дълъг политически стаж" каза Беновска. Несторов сподели, че е в политиката от около 10 години. “Имат ли право политиците на личен облик и личен живот - танци, песни, влюбвания?" попита Беновска. “Разбира се. Ти като политик си малко по-публичен и трябва да се съобразяваш, но личното си е лично, личната свобода е една от каузите, които ние отстояваме като политическа организация. Слушах коментара в колата, докато идвах - за съжаление нещата не са танци, пеене и щастие. Това, което предстои на България в икономически, социален, енергиен план не кореспондира на този мотив с танците, песните и щастието. ОАЕ е назначен министър на щастието, но трябва да има някакво щастие, за да може да има министър на щастието. Българинът не е много оптимистичен човек в момента и политиците не даваме прекалено много основания това да се обърне. Корупцията - на мен ми е тема, с която съм дълбочинно запознат - връщаме се към розовата опорка - продължаваме да борим корупцията - кое пребориха досега, че да говорим за продължаване на борбата с корупцията? Това правителство се отчете с това, че единственото, което беше повече от корумпирано, е некомпетентно" коментира Несторов. 

 Коалиция с ГЕРБ 

Беновска отбеляза, че ДПС никога не е залагало на антитезите, а на градивното и попита кой е техният слоган. “Стабилност и сигурност. В едно интервю председателят на ДПС Карадайъ каза - трябва ни обединение около ценности, приоритети за излизане от кризата, без реваншизъм" каза Несторов. “Бихте ли се коалирали с ГЕРБ? Това е горещият въпрос, който се задава непрекъснато" попита Беновска. Несторов отговори, че за съжаление ГЕРБ и предишното мнозинство - ПП, ДБ, БСП и ИТН - са направили така, че кой да е в коалиция е само аритметически въпрос, а България не може да си позволи това. “Коалиция трябва да се гради на база ценности, идеология, политика. Надявам се следващото правителство, каквото и да е излъчено от 48 НС не само да вкара България в посока на база тези плоскости, а и да начертае няколко приоритета пред България, които са ясни, които без значение кога ще са следващите избори, кой ще е на власт, те да бъдат следвани - т.нар. национална доктрина" отговори Несторов.  

Ахмед Доган - повежда България 

“Анализатори изразиха мнение, че единственият, който може да поведе България в този исторически момент, това е почетният председател на ДПС Ахмед Доган" каза Беновска. Несторов се съгласи и подчерта, че това, което трябва на България като експертиза, поведение, Доган го говори от 20 години, включително и в книгата на Беновска с интервюто ѝ с почетния председател на ДПС. 

Беновска благодари на Несторов за разговора, пожела му успех и изрази надежда да се видят поне още веднъж преди края на кампанията. 

Така завърши разговорът между Александър Несторов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 3-ти септември 2022 година.