Малко са резидентните пространства в България. Това е много мек и недоловим механизъм за подобряване на културния имидж в Европа и в света. Това каза писателят, сценарист и драматург Александър Мануилов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

В България няма стабилна традиция за създаване на резидентни пространства и това е исторически обусловено, отбеляза той. "Първата българска резиденция, за която аз се сещам, е насилствена и малко комична. През 1905 г. Александър Балабанов, който е най-големият експерт по немски език и литература, е обещал на списанието, в което работи – "Художник“, че ще има превод на "Фауст“, но той се забавя. В един момент редакторите на списанието го открадват, завеждат го в Пловдив и го затварят в една къща, за да направи превода. Първият български превод на "Фауст“ се появява в резидентно пространство“, разказа той.  

По думите му творческите резиденции са един от инструментите на културната политика в Западна Европа. "По този начин хората си изграждат имидж и културен облик. Това се прави от няколкостотин години. България е длъжна да започне да го прави, и то много сериозно и постоянно, ако иска да изгради свой имидж“, заяви той.  

Много важно е според него арт резиденциите да получават подкрепа и от държавата. Резиденция "Радар София“ кандидатства за финансиране от Национален фонд "Култура“, Министерство на културата или Столична община, кандидатства и по различни европейски проекти. "Но това е доста несигурно, защото работим проект за проект и няма никаква гаранция, че следващият проект ще ти бъде одобрен и ще може да се случи“, обясни Александър Мануилов. 

Благодарение на "Радар София“ в София пристигат творци от Шанхай, Сирия, Украйна, Беларус, Каталуния. "Всички ние, които работим в "Радар София“, сме хора на изкуството, самите ние творим нещо и сме имали тази невероятна възможност да бъдем посрещани в резидентни пространства в Европа. Знаем колко е важно за един артист това нещо. То ти дава време и ти отваря пространство да се съсредоточиш върху артистичния си проект, без да се налага през това време да правиш други неща. Искахме да върнем това, което сме получили, и да го предоставим на хора, които да идват в България“, разказа Александър Мануилов.   

Освен че подкрепя чуждестранни артисти, резиденцията дава възможност и на много български творци да се включат в съвместни проекти с чуждестранните си колеги. "Огромна част от финансирането всъщност реално отива за български творци, които се включват в нашите проекти“, допълни писателят и драматург.