В момента се усеща забавяне на пазара, купувачите леко се отдръпват, просто защото не знаят какво ще се случи. Това каза пред Радио "Фокус" брокерът на недвижими имоти Александър Мачев. Той допълни, че лихвеният процент се вдига, а кредитните условия от банките са различни вече и хората предпочитат да изчакат, за да видят какво точно ще се случи. 

"Засега цените се задържат, но се усещат първите продавачи, които се стряскат от това, че купувачите се отдръпват, и те са склонни да направят по-голям коментар в цената и да продадат на по-ниска цена, защото им трябват пари", уточни той.

В София квадратният метър варира между 1 200 евро до 2 200 - 2 300 евро и нагоре.

"За Пловдив и Варна знам, че гонят софийските цени. Не съм запознат на квадрат как стоят нещата, но съм снимал няколко апартамента в Пловдив и във Варна на абсолютно същите цени като в София", допълни Мачев. 

Всеки, който има пари, инвестира в имоти. Никога няма да си на минус от тази инвестиция, категоричен бе брокерът.

"Изкуствено не се завишават цените. Много хора са останали с впечатление, че брокерите завишават цените заради комисионните и т.н., което съвсем не е така. Ние правим абсолютно всичко възможно цената да е по-нормална, защото ние искаме бърза продажба, защото естествено, каквото и да си говорим, колкото по-бързо продадем даден имот, толкова по-бързо и ние ще си вземем парите. И всячески се опитваме да накараме продавачите да смъкнат от цената, обаче той си е собственик на този имот, ако не иска, няма какво друго да направим", каза още той.