"Рано сутринта се запознах със случая, обсъдихме го заедно с колегата Андрей Ковачев, с когото работим в Комисията по външна политика на Европейския парламент. Как да коментирам случая? Това граничи с опит за убийство.  На всичко това трябва да се сложи край и България трябва да престане със своята уклончива, мека, прекалено дипломатична позиция", това каза за Агенция "Фокус" евродепутатът Александър Йорданов, в коментар за поредния побой над българин в Република Северна Македония - Християн Пендиков, секретар на културния клуб "Цар борис III" в Охрид.

"Преди всичко искам да кажа, че трябва много ясно да бъдат изтъкнати основните причини, за да се стигне до това престъпление, защото става дума за опит за убийство, както и за други подобни случаи, които имахме. А основните причини за това явление са три. На първо място, това е антибългаризмът в македонската политика, който има десетилетни корени и е наследство от Югославския период на тази държава.

На второ място, това е македонската образователна система, която е подчинена изцяло на доктрината на македонизма, а както добре знаем, тази доктрина представлява антибългаризъм в постоянно действие.

Това е всъщност система на лъжите и фалшификациите за България, които са навлезли много дълбоко в учебното съдържание и практически са учебно ежедневие.

Няма ден в македонско училище или университет, в който да не се говори нещо срещу България или да не се преиначават факти и събития, които засягат българската история и респективно историята на този регион.

Това е изключително опасно, това е ежедневен мозъчен тероризъм, който се осъществява в рамките на образователната система на Македония – тероризъм срещу България.

И не на последно място, на трето място, но не на последно, това е ролята на медиите, които конкретно на Северна Македония са се превърнали, особено в последните години, в един ежедневен рупор на антибългаризма. И на всичко това трябва да се сложи край и България трябва да престане със своята уклончива, мека, дипломатична прекалено позиция", категоричен е българският евродепутат.