В момента тези феодали владеят всичко, не е само Вълка. Цоло Вутов е във "Витиня“, в "Кормисош“ е Тодор Батков, Вальо Златев е в "Паламара“. Те ползват това не само като частно имение. Направихме справка в агенцията по горите да видим кой ходи на гости в тези ловни стопанства – съдии и богати хора, с които те правят или бизнес, или политическо влияние. Това заяви bTV Александър Дунчев, експерт на "Зелени закони“, бивш изп. дир. на Изпълнителната агенция по горите и бивш депутат от ПП. 

"Пропускателният режим е, че всеки, който води лов трябва да бъде описан с разрешително за отстрел. Един от концесионерите е един от видните заменкаджии и в съда колегите го бяха чули как се хвали, че е уредил съдебните дела да са в негова ползва, което се случи. Точно един от съдиите по тези дела го видях в списъка с ловци в неговото ловно стопанство“, допълни Дунчев.

По думите на Дунчев феодалният модел владее държавните гори и горските стопанства и на практика държавата.

"Всички тези хора владеят едни от най-красивите ловни стопанства. Някои от тях директно си приватизираха сградите. Имаме го всичко в публични доклади на Aгенцията по горите, направихме безпрецедентни проверки. Сега те се гласят да приватизират и горските предприятия, които управляват всички държавни гори“, каза още той.

По думите на Дунчев горските служители водят битка срещу политическата система от министри, зам.-министри, директори на предприятия и агенции, назначени от феодали, които осигуряват чадъра върху незаконните строежи. 

"Колегата от това ловно стопанство, който направи този цирк с бременните кошути всъщност е назначен на 14 юли миналата година, времето на правителството на Денков, след като само преди 3-4 месеца е уволнен от горско стопанство "Якоруда“, където беше замесен в скандал с бивш кмет на ДПС за незаконен дърводобив. Този човек е назначен от Валентин Чанов един ден, след като Чанов е назначен за директор на Югозападното държавно предприятие също от министъра на земеделието Кирил Вътев. Първата му задача е да назначи нов директор на ловно стопанство "Искър“. Това означава, че всъщност шефът на министъра на земеделието не е Денков, Габриел, Борисов, Василев или Петков, а е Вълка“, заяви Александyр Дунчев.