Като цяло бяхме много изненадани. Но това е поредната изненада, която се случва в последните няколко месеца в Босилеград, така че те малко започнаха да се трупат и хората като цяло се притесняват. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" председателят на Сдружение "Глас“ в Босилеград Александър Димитров. "Много информация не мога да споделя с вас, защото и аз не зная. Но си мисля, че нещата стават много сериозни от гледна точка на натиск на самата държава към малцинствата, включително към българското. Защото последните инциденти с книгата на г-н Сугарев, със задържането, обиска на КИЦ, ето сега на арестуването на граждани. Притеснява се малко общността, хората са леко объркани. И това е, което мога да кажа. Иначе, лично аз познавам господина, който е задържан. Той работеше в културния дом в Босилеград. Има и частен бизнес, едно магазинче. Като цяло, занимавал се е и с култура в по-далечното минало е бил и служител на Сръбската армия, което е много интересно, като резервна част, нали. И общо взето, това е информацията, която мога да споделя с вас", каза Димитров.

Той добави, че са го задържали по обвинението, че е сътрудничил с някаква българска организация, на която е предал някаква информация, но това е информация, която се публикува във всички сръбски медии.

"На мен товаобвинение ми се вижда почти невъзможно, но не мога да говоря по въпроса, защото наистина не мога да споделя нищо повече от това, което казах. Надявам се, че в процеса на съденето може да се разбере какво става. Но пък от друга страна се притеснявам, че ние живеем в една много ограничена демокрация. В една държава, в която наближават избори, една държава, която кажи-речи полудява и всичко, което се случва е някак си, не мога да използвам думата нормално, но е очаквано. Защото винаги преди избори се опитват да правят напрежение", добави Александър Димитров

По мнението му, това се прави с цел да заплашват хората. Да могат да мобилизират максимално гласоподаватели.

Това е поредното такова притеснение към българите, защото вместо да се случва точно обратното, хората да се освобождават,  за съжаление им се набива още повече страх с такива постъпки, с такива случаи.

Цоня СЪБЧЕВА