“Терористът Дейвид Бодил, от ГБ, вербувал ли е депутата от ДБ Албена Симеонова?" - това беше част от тезата на опозицията, че вие се вербувана от един издирван с червена бюлетина в България, засега наречен терорист, но ще видим как ще се развият нещата?" започна разговора Беновска. Симеонова отговори, че реагира с хумор. Симеонова разказа, че познава дядото на Бодил - Филип, който заедно с жена си Джанис е купил къща в селото преди 10-тина години, а след смъртта на Джанис Филип се прибира в Англия и с него поддържат комуникация през социалните мрежи. “Споменавал ми е за Дейвид. На всички свои български приятели октомври или ноември беше написал - моят внук ще се прибира в България, може ли някой да го прибере" разказа Симеонова. Тя обясни, че Дейвид пристига със самолет през нощта и с такси стига до селото. Беновска отбеляза, че е имало извънредно повикване на министъра на вътрешните работи и вицепремиер Демерджиев и шефа на ДАНС, които е трябвало да дадат в закрито заседание секретна информация за Бодил и за отношенията им със Симеонова. Тя коментира, че нищо секретно не се е казало, но се е установило, че той не е бил арестуван в неин имот нито е стигал дотам. “Задържали са го в кметството. Извикали са го там. Помогнах му да си плати тока и водата, така както помагам на всички чужденци с английски език в нашето и в съседните села в общината. Разговорът беше как да се плати тока, как да се плати водата и че иска да си купи някои неща. Това, което попита той е - трябва да си купи българска карта за телефон и моят съвет беше да иде да се регистрира в кметството в Любеново, за да получи редовен статут и тогава ще може да си купи карта" поясни Симеонова. Водещата попита депутата от ДБ защо са я набедили, че е вербувана от терорист, а Симеонова отговори, че трябва да бъдат попитани тези, които са го инсинуирали.

“Сякаш доста се засенчи възможността ДБ да получи този мандат" коментира Беновска по повод ситуацията с Бодил и излязлата информация за финансирането на ДБ от NEXO. Симеонова заяви, че е нормално, когато се кандидатираш, да очакваш да получиш правото да управляваш. “Ако се връчи на нас, със сигурност ДБ ще направи всичко възможно да сформира годно предложение за кабинет. За финансирането на партиите - всички ние знаем как се изкриви този закон - ти не избираш кой ще направи дарение и тези дарения обикновено пристигат на сметката на съответната политическа партия. Ако има нещо нередно, със сигурност ще бъдат върнати, но няма как да знаеш предварително този, който те е финансирал, дали е заподозрян" обясни Симеонова. Беновска прочете статия, в която се твърди, че скандалът се разгаря и NEXO са признали, че са финансирали ДБ и ПП и това става ясно от публични отчети и се разбира, че всички дарения от служители на NEXO са по 20 000 лева и водената от Христо Иванов коалиция е получила общо 100 000 лева между 22 и 25 октомври за предсрочните избори на 4 ноември 2021 година, а и не е ясно дали не са финансирали и следващите предсрочни избори. Симеонова подчерта, че всичко е публикувано и не е тайна, а и също така не е ясно дали NEXO не са финансирали и други партии. “Щом е публичен регистърът - няма какво да коментираме" заключи депутатът от ДБ.

Беновска сподели, че на закритото заседание за Бодил се е обсъждало, че в къщата на дядо Филип, където е живял Дейвид преди да бъде арестуван, са намерили детска пушка, един патрон и бял лист, на който имало черен прашец. Беновска предположи, че това може да е от подострен молив, а Симеонова коментира, че може и пепел да е и подчерта, че въпросът трябва да е как този човек е бил допуснат да влезе в България, след като е толкова опасен престъпник. “Официално е кацнал в България. Оказа се, че информация за тази червена бюлетина е пристигнала на 9-ти януари, а той е арестуван на 10-ти януари" обясни Симеонова. Тя сподели, че миналата седмица е била в ДАНС, преди изслушването в парламента. “Казах им, че съм го завела да си плати тока и водата и това беше. Не ме питаха дали съм видяла нещо подозрително. Казах им, че дядо Филип е написал съобщения, че ще идва, къде живее и това бяха въпросите" обясни Симеонова. Беновска отбеляза, че медийни публикации са твърдели, че той живее в къщата на Симеонова. Тя коментира, че след онази среща не го е виждала друг път.

Беновска отбеляза, че Симеонова е член на Зеленото движение, което е част от коалицията ДБ и че има био стопанство. Симеонова разказа, че има лозе близо 300 декара и трудно се достига от селото - не ползват пестициди, ГМО и химикали и тя е председател на асоциация за биопродукти. Симеонова покани Беновска да дойде до лозето и до селото. “Много комунистическо село, пълна липса на малцинства, всички са руси, синеоки, зеленооки. Още по време на турското робство са клали животни и са ги изхвърляли на края на селото, за да покажат, че има холера и да не смеят турците да влизат. Оттам идва Мършовица. В интерес на истината е едно от най-красивите села. На Никополското плато, едно от горе-долу съхранените от замърсяване места, доста живописно и при ясно време се вижда Балканът, меандрите на Осъм" разказа Симеонова.

Беновска коментира, че Бодил едва ли е дошъл да се любува на селото и попита Симеонова дали не са говорили какво ще прави тук, ще работи ли, ще учи ли, ще се жени ли и какви замисли има. Депутатът от ДБ отговори, че не са имали много време за разговори, попитала го е как е дядо му и повече време е отнело това да се намери абонатният номер на къщата. Тя сподели, че е имала намерение, когато има време, да го попита какво ще прави.

Симеонова сподели, че е родена в Перник, завършила е Софийския университет и е специализирала в Щатите Агроекология. Отдавна се интересува от земеделие, защото дядо ѝ е бил цар на лозята, а прадядо ѝ е имал много декара лозя - Иван Занката - и редовно е ходела с него на лозята и съвсем от малка е правила вино. “Имам две запазени патентни марки - едната е Никопол за червените вина и на него има Шишмановата порта, минала съм през патентно ведомство, през института по паметници на културата, за да ми разрешат да ползвам логото, а другата е казва Елия - белите и розетата. Елия е паметник на културата, чешма в Никопол. Елия е трябвало да се омъжи за местния римски велможа Фронтон и е пътувала от Рим да се омъжи за него, починала е по пътя и той е вградил тялото ѝ в саркофаг, една прекрасна чешма и е на моя етикет. След

Софийския имам две следдипломни квалификации в Щатите - екологично право и агроекология - със стипендия от Белия дом, носител съм на най-престижната екологична награда в света, посещава се Белият дом, посетихме Ал Гор, който беше впечатлен от моята работа, занимавам се с екология повече от 30 години. Моя колежка е Марина Силва, която от миналата седмица е министър на околната среда на Бразилия и е дясната ръка на президента. Тя е един чудесен човек, с който заедно получихме тази екологична награда" разказа Албена Симеонова.

Беновска сподели, че през изминалия мандат е подарявала на представителите на Промяната тениска Харвард. Тя подари тениска и на Симеонова, която каза, че с най-голямо удоволствие ще си я носи. Водещата разказа, че във връзка с един спор с Промяната Тошко Йорданов от ИТН е взел тениската на Ива Митева, облякъл я е и е излязъл на трибуната на парламента, с което е предизвикал голям фурор. Симеонова сподели, че утре организира почистване на Болата - един от най-красивите плажове на българското Черноморие и се намира в община Каварна. В 11 часа ще започне почистването, а Симеонова ще бъде с фланелката на Харвард. “Една голяма част от колегите от ПП ги познавам, изключително много ги уважавам. Работя с Александър Дунчев, Иван Христанов, комисията по земеделие, която се ръководи от ПП" сподели Симеонова.

Беновска разказа, че наскоро са се видели с комисията по земеделие на заседание, на което Димитър Зоров се е опитал да изложи проблемите на животновъдите, а и Симеонова също е била там. Албена Симеонова подчерта, че е носител на много сериозен законопроект, който дава предимство на местните животновъди да наемат пасищата в съответното землище, защото в момента идват фирми от 200-300 км, близки до кмета, близки до службата по земеделие, взимат пасищата и хората от селото нямат възможност да си пасат животните.

Беновска помоли Симеонова сериозно да припомни на комисията това, че на животновъдите им се е намалила ставката и е много ниска, хранят до 256 животно. Депутатът коментира, че с тази обвързана подкрепа се ограничава възможността за финансиране на животновъдството, а то може да се финансира чрез площите, които ползват като пасища и затова този законопроект много бързо трябва да влезе в комисия. Водещата подчерта, че с 40 % е намаляло производството на българското мляко и в момента се внася румънско мляко, а месото е дълбоко замразено и идва отвсякъде по света. Симеонова заяви, че се е ангажирала с темата, защото парите на българското земеделие отиват в зърнопроизводството, а трябва да се обърне внимание на диверсификацията, на животновъдството, на пчеларството. Тя обясни, че са направили дерогация на два опасни и забранени в Европа пестицида, които унищожават печелите, бизнеса на българското пчеларство и здравето на човека чрез това, че измират дивите опрашители. “Служебното правителство това го е разрешило и аз се обръщам към българските пчелари - моля, намесете се. Не позволявайте такова нещо.

В цяла Европа тези пестициди са забранени, 2 са разрешени под натиска на едрите зърнопроизводители" подчерта Симеонова.

Беновска припомни, че през 2008 година правителството чрез държавен фонд “Земеделие" е дало кредити на животновъдите и са останали на няколко от големите животновъди около 3 милиона дължими, 2014 година е взето решение те да им бъдат опростени и до ден днешен те още не са опростени и трябвало да бъде попитана ЕК. Водещата отбеляза, че Явор Гечев не се е заел с въпроса и попита Симеонова дали ще се захване с него в комисията. Тя отговори, че ще попита, защото работи в полза на българското животновъдство, което е много труден бранш.

“Ти внесе проектозакон за производство на индустриален коноп за промишлени нужди. Проектозаконът се нарича много странно" отбеляза Беновска. “Правилно, много интересно заглавие - за индустриален коноп, от който се правят въжета, торби - законът се нарича “Закон за наркотичните вещества и прекурсорите". Много стар закон" коментира Симеонова. “Аз говоря за канабис сатива - това е най-обикновен индустриален коноп, отглежда се в България и в цял свят. България, е единствената страна в Европа, която не позволява неговата преработка. Това е култура, която няма нужда от пестициди, напояване, пречиства въздуха, в половина Европа се произвежда хартия от нея, така че няма нищо общо с активното вещество тетрахидроканабинол. В индустриалния коноп това вещество е до 1 %, а в другия коноп канабис индика е между 20 - 40%. Тук става въпрос да се разреши на българския производител да преработи конопа в България и да го превърне във въжета, чували, текстил, хартия, плоскости, каквото прави в Румъния, защото е срамота да го ожънеш в България, да го закараш в Румъния и там да наемеш 30-40 души да работят за теб и добавената стойност да остане там. Крайно време е България да се върне към този стар бранш" разказа Симеонова.

Водещата подари на Албена Симеонова зелена ябълка, защото е прохождащ политик, но с летящ старт. “Дано не стана съвсем истински политик, защото някои от истинските политици страшно са се изкривили" каза Симеонова. Тя от своя страна подари на предаването книгата “Жените от кино Роял". Симеонова благодари на Беновска за поканата и затова, че е била зад нея в тези тежки за нея няколко дни. “Аз се надявам да не се окажеш вербувана от терорист и да си останеш българка. Коментарът ни днес беше построен върху тази тема - какво ще правят младите българи в тази държава?" каза Беновска.