Гимназията може да се похвали с няколко иновации. Първата беше с организацията на учебната среда. Това каза за Агенция “Фокус" инж. Албена Илиева, координатор на проект по “Еразъм" в ПГХТБТ "Мария Кюри", гр. Разград. 

“Изнесохме обучението по специалните предмети, теория и практика във фирмата партньори, които ни бяха осигурили учебни зали. Можехме да посещаваме техните и лаборатории, и цехове", заяви тя.

По думите й там учениците комплексно получават информация по дадената тема. “Да кажем, ако се обучаваме по темата за опазване на околната среда, оглеждаме от гледна точка на химията, на биологията, на автоматизацията и т.н. Просто получавате една комплексна информация. Наистина разбират защо трябва да го учим, защо ни трябва тази информация", обясни инж. Илиева.

Тя дава пример с околната среда, но казва, че имат и по-специфични теми и се вижда междупредметната връзка, която се осъществява.

“Първата иновация се казваше "Училището – мост към професията“. На базата на тази иновация ние реализирахме и проекта по "Еразъм“. Втората иновация вече е с въвеждане на предмет – това беше технология на храни, напитки, ваксини. Отговорихме на нуждите на съвремието точно по време на пандемията. Учениците с голям интерес се включиха, особено с новата част за ваксините", добави тя. 

Част от учениците, които са преминали това обучение, в момента  работят в този завод за ваксини в града, уточни инж. Илиева. “Много добре се прие, самият завод също ни подкрепи с тази идея", коментира тя.

Третата иновация в момента се разработва, допълни Албена Илиева. “Първата приключи, но втората, която е с новия иновативен предмет, има още една година до приключване. Докато тече последната година, ние ще разработим следващата", допълни тя.

"Ще се опитаме пак да продължим по досегашните иновации, ние не ги прекъсваме. Има устойчивост на идеята, както се казва. Продължаваме да ги реализираме, въпреки че е приключил проектът и няма финансиране. Това нас не ни спира да бъдем иновативни, да бъдем креативни и да създаваме нови възможности за нашите ученици да се обучават", завърши Албена Илиева.