Судан, който беше най-голямата страна в Африка до 2011 година, за съжаление се раздели. Това каза в предаването "България, Европа и светът" на Радио "Фокус" Албена Джоунс, президент на Международния женски клуб в България с произход и роднини от Южен Судан.  Тя поясни, че след конфликт на религиозна основа християните и мюсюлманите най-сетне са решили да се разделят. По този начин се е сформирала най-новата страна в света, която е Република Южен Судан.

Джоунс, която е от Судан и е израснала там, помни една прекрасна държава, в която са идвали бежанци от съседни страни, в които е имало икономически и политически проблеми. Страната е изключително богата, особено на Юг, където е тропическата част и има залежи на суровини, има животни и много още красоти. Хората там живеели в хармония, в мир. В Юга са християните, а на Север арабите. Там за съжаление е избухнала и най-дълго продължилата гражданска война, почти 22 години. 

"След като тази война приключи, вместо да живеят в мир двете ново сформирани републики, се породиха вътрешни конфликти, този път за власт", посочи Джоунс. Конфликтът продължава вече почти 6 години. Той се води между двама генерали - главният командващ военните сили и неговият заместник, между президента и вицепрезидента. 

Във конфликта 330 души вече са загубили живота си и над 3200 са ранени. Формирала се е и бежанска вълна. Много хора бягат от войната. Военните действия се водят предимно в Хартун.

Около 1500 европейци няма как да излязат от страната. Сред тях най-вероятно има и българи, на тях трябва тепърва да им се осигурява безопасно изтегляне, посочи още Албена Джоунс.

Ива ДОЙЧИНОВА