"Храбрият оловен войник“ е един чудесен семеен спектакъл, на който и родители, и деца могат да се забавляват и да плачат заедно. Това каза актьорът Александър Йорданов в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Основна тема в спектакъла е вярата. "Това, че трябва да повярваш, че каквото и да ти се случи, през каквото и да трябва да преминеш, трябва просто да повярваш, защото смелите заслужават чудеса.“

Актьорът отбеляза, че режисьорските решения много помагат за това тежките послания на Андерсен да достигнат до децата по лек и щадящ начин.

Актьорът Венцеслав Димитров сподели впечатленията си от работата с режисьора на постановката Валентин Владимиров – Валяка. "Той умее да предразполага актьорите да се чувстват добре, комфортно. Дава шанс за най-различни импровизации и предложения. Той ни дава посока и ни оставя ние да се търсим заедно с него и той да се търси с нас, което е много приятно. При такава добра драматизация, каквато той беше написал, няма как да няма готови решения, но въпреки това той ни остави съвсем открито и свободно да творим“, разказа актьорът.

"Храбрият оловен войник“ е написан преди 200 години, но посланията в него са актуални и днес, допълни той.

Ролите в постановката са били предизвикателство за всички актьори, призна Венцеслав Димитров. "Всеки един в това представление е изправен пред нещо, което не е правил до този момент в актьорския си път“, допълни Александър Йорданов.

Следващото представление в Младежкия театър е на 27 април.