От 1 март всички заведения с минимум 2 звезди задължително трябва да имат ПОС терминал. Държавата въведе тази мярка с идеята да не бъдат укривани данъци.

"Това, че държавата ще бори укриването на данъци с ПОС терминал, няма нищо общо едното с другото. ПОС терминалът единствено и само е измислен да е в полза на клиентите. Той няма абсолютно никаква друга функция", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

По негови думи това не води до изсветляване на бизнеса.

"Ние се опитахме да обясним на Министерството на финансите, но там няма чуваемост. Това е единствено в услуга на клиентите", поясни Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи именно тези заведения с повече от две звезди се намират в хотели или са част от хотелски комплекси.

Председателят на Българската асоциация на заведенията коментира и случаите, в които някои заведения не издават касов бон, а връчват на клиентите си бележка с написана сума на нея.

"Както във всеки бизнес, така и в нашия има некоректни хора, срещу които ние се борим. Това не е само този касов бон. Щом той не издава касов бон, значи той не назначава персонала на това, което той работи, а на по-малко часове. Щом той не издава касов бон, означава, че той не плаща ДДС и не плаща данъци. Той може да продава много по-евтино от нас и това е нелоялна конкуренция", подчерта Алибегов.