Колкото и да е неприятно, мнозина и то вероятно не само веднъж или два пъти, са се събуждали с подпухнало лице. По-малко хора обаче сигурно знаят, че в основата на тази реакция на тялото ни стои задържането на течности или възпалителен процес. А ние го забелязваме като подуване на различни части на лицето, като очите, бузите, дори и устните, и челюстта.

Причините за тази реакция на организма ни могат да бъдат различни. Сред тях са лека или тежка сезонна алергия, инфекция, възпаление и хормонални промени. Заболявания като лупус и приемът на стероидни лекарства също могат да допринесат за подпухването на лицето. И не на последно място ежедневните ни навици също оказват въздействие.

Колкото до причината защо често се случва да се събуждаме с подуто лице точно сутрин, тя може да се крие и зад твърде ниската позиция на главата ни по време на сън. В такъв случай е добре да помислим за по-висока възглавница. Друга причина може да бъде консумацията на алкохол преди лягане, както и на много солени храни. Ако забележим, че тези фактори действително ни влияят, е добре да избягваме пиенето и яденето на чипсове, преработени храни, сирена, маслини и туршии.

Наред с ограничаването на солената храна, можем да се справим с подпухването на лицето и като хидратираме тялото си добре. Колкото и нелогично да ни се струва пиенето на повече вода, когато задържаме течности, именно това е лесно решение, което може да ни даде бърз резултат. В същото време обаче е добре да избягаме кофеинови и газирани напитки.

Физическата активност, и то в най-добрия случай - редовна, също подпомага намаляването на подпухналостта на лицето. Чрез тренировките подобряваме кръвообращението си и предотвратяваме задържането на вода.

От значение е също така и добрият сън. Той също влияе върху кръвообращението и когато не е качествен или пък е недостатъчен, води до разширяване на кръвоносните съдове и подпухналост на лицето, пише Glamour.