Пролетта тази година ни изненада с доста високи температури, но и по принцип този преходен период е свързан с намалена консумация на електроенергия за отопление. 

Когато термометърът сочи 20 и повече градуса, обикновено изключваме климатика, но през дистанционното. Експертите съветват да изключим уреда и от контакта. Ако не ползваме климатика повече от седмица, по-добре е да не бъде включен и в мрежата. Подобен съвет е в сила за всеки един електроуред, който има "копче" за включване, но никога не ни хрумва да дръпнем щепсела.

Справка на специализираните сайтове за поддръжка на климатици ни доведе и до още няколко полезни съвета:

Колко често да почистваме филтъра на климатика?


Що се отнася до това колко често да почистваме филтрите на климатика си опитът показва, че е необходимо да го правим поне 1-2 пъти месечно. Разбира се от значение е и какво е предназначението на помещението, в което е поставен климатикът. Дали това е жилищно или офис помещение, дали е търговски обект или производствено хале. Най-общо казано периодът, през който да чистим филтрите зависи от нивото на запрашаване на въздуха.

При най-масовите случаи, когато ползваме климатик в къщи или в офиса, е достатъчно да почистваме филтрите му поне веднъж на две седмици. Когато климатикът е поставен в производствено помещение, в което постоянно се цапа и се вдига прах, е хубаво това да се прави всяка седмица. Така не само, че ще гарантираме свободен приток на въздух до вътрешния топлообменник на климатика, което ще улесни работата му и ще намали консумацията на електроенергия, но и ще си осигурим по-добро качество на въздуха, който дишаме.

Кога да правим годишна профилактика?

Друга важна част от поддръжката на климатичната система е годишната профилактика. Не случайно всички водещи фирми производителки на климатични системи изискват техните машини да бъдат проверявани и почиствани поне веднъж годишно от специалист. Това е необходимо, защото прах се натрупва не само по филтрите на вътрешното тяло на климатика, но и по турбината, по топлообменника и по други важни части на климатика и това може силно да затрудни работата му и да доведе до нежелани повреди. При самата профилактика специалист разглобява, почиства и проверява основните параметри и компоненти на климатика. Това е хубаво да се прави поне веднъж годишно без значение до колко е ползван и до колко е работил през годината климатикът Ви.