Два месеца след последния вот в България, президентът Румен Радев обяви най-накрая дългоочакваната дата, на която ще връчи на първата политическа сила - ГЕРБ първия проучвателен мандат. Това ще се случи в понеделник, 5 декември.

Кой ще поеме папката от държавния глава и отговорността за съставянето на правителство? Какви са предварителните заявки? Темата ще коментираме в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" с проф. Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки.

България получи "не" за Шенген. Отрицателният отговор разбуни страстите у нас и по този повод на 5 декември служебният министър-председател Гълъб Донев ще проведе среща на "Дондуков" 1 в София с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков. Защо отказаха на държавата ни прием в шенгенското пространство, когато формално и по документи всичко ни е наред? Къде се намираме реално? Основателни ли са острите реакции на български власти? Тези и други въпроси ще обсъдим в ефира на "Фокус" с дипломата и бивш председател на Комисията по външни политики - Димитър Гърдев.

След новините в 9 часа ще ви срещнем с младия изпълнител Кристиан Александров. Какво го мотивира да работи в България и какви са неговите цели?

Ще проследим всичко важно случващото се у нас, в Европа и света.

Започнете деня информирани!

Сутрешният блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" от 7:00 до 10:00 часа, водещ е Йоланда Пелова.