Трети криминален инцидент с полицаи и мигранти у нас за последните няколко месеца. Бус с бежанци се блъсна в бус с полицаи след 50-километрово преследване. Полицейският служител бе ранен тежко в София след гонката на буса с мигранти. Инцидентът стана в района на "Цариградско шосе" - под детелината за Казичене, в посока София. Какви мерки трябва да се предприемат, за да не се задълбочава проблемът с миграцията и да се предотвратят жертвите при охрана срещу мигрантския натиск? След новините в 08:00 часа гост в сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" ще бъде проф. инж. Йордан Начев, бивш дългогодишен ръководител на Центъра за разузнавателна подготовка на състава в Националната разузнавателна служба (сега Държавна агенция разузнаване), експерт и преподавател по геополитика и проблемите на сигурността.

Съюзът на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) остро се противопостави на агресията в образователните институции. Недопустимо е хората, които отглеждат, възпитават и учат децата на България да бъдат унижавани и подлагани на психическо и физическо насилие. Обърнахме ли образователната лодка? На какво ниво е отношението към преподавателите днес? Очаквайте разговор след 08:30 часа с Диян Стаматов, председател на управителния съвет на СРСНПБ.

След 09:00 часа ще ви разкажем за Софийския международен литературен фестивал, който е най-голямото и престижно събитие за литература в България. Форумът събира на едно място български и световни автори, създава пространство за среща на литературите, на големите и малките езици, на културите на различни държави. Какъв ще бъде тазгодишният акцент на фестифала, какво да очакваме? Отговорите ще научим от професор Амелия Лечева, която е един от програмните организатори на събитието.

В Боровец предстои нещо грандиозно - 15-то издание на Балкански Салса Конгрес през месец декември. Това е един от най-големите фестивали в Европа с много латино музика и танци. Какви забавления и емоции са подготвили организаторите тази година? Гост след новините в 09:00 часа в ефира на "Фокус" ще бъде кипърският танцьор и международен съдия по спортни танци - Памбос Агапиу.

Започнете деня информирани!

Сутрешният блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" от 7:00 до 10:00 часа, водещ е Йоланда Пелова.