България е поставена на 72-о място в Индекса за корупция за 2022 година на международната организация "Прозрачност без граници", което  нарежда страната ни на предпоследно място в ЕС. Защо отново сме на дъното на класацията? Какви мерки трябва да предприеме държавата и какво зависи от обществото? Темата коментираме на 2 февруари в сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ с Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници“ – България.  

И още: Съветът на Европа алармира за необходимостта от спешни мерки срещу трафика на хора в България. Върху какви основи трябва да бъде изградена стратегия и какви са конкретните действия, които трябва да бъдат предприети? На въпросите отговаря Антоанета Василева – първи вицепрезидент в експертната Група за борба с трафика на хора (ГРЕТА) към Съвета на Европа. Тя ще очертае измеренията на проблема и начините за справяне с него.  

Тема на фокус ще бъдат и четириногите ни приятели и по-специално насилието над животни. Продължават случаите на убийства и проява на жестокост към животни. Как да ограничим насилието и защо един човек изпитва нуждата да причинява болка? Какви мерки трябва да предприеме държавата и какво трябва да бъде поведението на обществото? По темата разговаряме с Тихомир Димитров от "Четири лапи“. 

Междувременно следим и ви запознаваме с актуалните събития у нас и по света. 

Започнете деня с програмата на Радио "Фокус" и сутрешния блок "Добро утро, България" от 07:00 до 10:00 часа с водещ Габриела Ганева.