Шансът да се състави това правителство е много малък, но ние трябва да направим всичко възможно да го реализираме.Очаквам Асен Василев и Кирил Петков да влязат в кабинета." Това каза предложеният от ПП за министър-председател акад. Николай Денков в bTV.

"Дори да не се реализира, най-малкото ние трябва да покажем какъв е подходът това да се случи – чрез разговори с всички партии, чрез обсъждане на политиките, а след това на хората. Това са все подходи, които ние трябва да използваме", коментира още той.

"Вместо да стартираме с най-важните проблеми, законите, които трябваше да се приемат, бюджетът, ние започнахме с Изборния кодекс. Отделихме страшно много време, енергия, а крайният резултат не е добър и затова има наложено вето", посочи акад. Денков. Той добави, че вторият фалстарт е свързан с начина, по който е подходено спрямо първия мандат. По думите му кабинетът, предложен от Николай Габровски не е бил нито експертен, нито независим от ГЕРБ.

Акад. Николай Денков каза още, че правителството трябва да е съставено от хора, които са експерти, а гръбнакът му да е от политически ангажирани лица, за чиито действия партиите да носят отговорност.

"Със сигурност очаквам хора, които са изключителни професионалисти и експерти, и имат политическия профил да участват. Асен Василев е топ експерт в областта на финансите. Неговите умения да се справи като министър на финансите аз не ги поставям под въпрос. Така че, аз бих очаквал той да се появи в кабинета. Дали това ще стане, зависи от разговорите с другите партии и от неговото желание, добави Денков. Същото се отнася до Кирил Петков в областта на икономиката и иновациите. Той е топ професионалист в съответната област", добави Николай Денков.