Бих казал, че БЧК сме толкова ефективни и силни, защото ние сме единни, защото формулата на Червения кръст, за разлика от тази на някои политици, която е "Разделяй и владей“, е "Обединявай и решавай“. Това каза във вечерния блок "Това е България“ на Радио "Фокус" акад. Христо Григоров, председател на Българския червен кръст във връзка с последиците от наводненията у нас. "Затова ръката, която подаваме на хората в нужда, е много силна, тя ги изправя и им връща вярата в живота“, уточни той.

"Всяка една такава ситуация като показва, че в душата на българина е останало това, което всички сме наследили от нашите баби и дядовци – да се обичаме, да помагаме и да сме готови да подаваме ръка на хората в нужда“, коментира акад. Григоров.

Той даде пример с скорошните наводнения. "Кои бяха на първа линия – бяхме ние с хората на ген. Николов от пожарната и продължаваме да бъдем там, ще бъдем там, докато действително хората се успокоят. И ето днеска, един голям камион отново с допълнителна хуманитарна помощ от нашия бедствен резерв вече е там и ще бъде раздаден“, обясни той.

"Днес бяхме при областния управител на Пловдив, разговаряхме много сериозно, направихме програма за допълнителна помощ, така че може да се разчита винаги на нас. Защо? Защото зад нашия гръб седите вие, седи българският народ, седи бизнесът“, добави председателят на БЧК.