Ахмед Ахмедов: Магнитски - в Европа не! Турция и Сирия - ДПС помага! 49 НС - правителство! 

Беновска поздрави Ахмедов и ДПС за инициативата да разкрият сметка в подкрепа на пострадалите в Турция.  

Титуляр на сметката е ДПС 

Търговска банка Д АД 

IBAN BG96DEMI92405000309448 

BIC DEMIBGSF 

Беновска отбеляза, че ДПС се опитват да помогнат и на Сирия като преодолеят анклавите, политическото разделение и транспортната достъпност. “Над 360 000 лева в подкрепа на пострадалите и семействата на жертвите в Турция сте събрали ДПС от сряда 8-ми февруари" коментира Беновска. Ахмедов благодари за възможността в ефир да изкаже съболезнования към близките на починалите, както и за даването на гласност на дарителската кампания. Ахмедов разказа, че едно дете на 10 години Иван Иванов, което е състезател по борба в град Исперих е събрало монетите от касичката и ги е дарило за пострадалите. Беновска отбеляза, че Доган е дал личен пример с дарението си от 1 млн турски лири, което е равностойно на 100 000 лева и е написал писмо на български и турски, в което казва, че трагедията е неописуема, изразява лична съпричастност към мъките и страданията и споделя надежда за възстановяване на нормалния живот. Ахмедов отбеляза, че полагат усилия от хуманност и се гордеят, че България е една от първите, които се включват в помощта. Той подчерта, че на 11 млн жители са засегнати, стотици са без домове и препитание и тази дарителска кампания е с цел да се помогне за първите нужди на пострадалите. агрегати, газови печки, електрически печки, одеяла. Основният дарителски щаб е в Хасково и всички дарения се извозват до Одрин, където властите ги разпределят и изпращат до бедстващите. “Към нас се обърнаха много граждани, които искат да дарят парични средства и затова открихме тази дарителска сметка. Още първите 24 часа имаше доста солидна сума. Това е сериозен показател за съпричастността на българското население към тази трагедия, към пострадалите. Надявам се тази кампания да продължи, докогато има нужда нашата съседка. Най-хубавото е, че всички наши областни центрове на ДПС се превърнаха в дарителски щабове" коментира Ахмедов. Той подчерта, че в кампанията се включват много хора, без значение от етнос, религия, ДПС само осъществява логистиката. Беновска спомена, че лидерът на Европейските либерали Илхан Кючюк е инициирал повече ангажираност от страна на ЕС, сезирал е комисарят по кризи Янес Ленарчич, Урсула фон дер Лайен и е призовал за подкрепа на пострадалите, което е важен международен акт на партийно и европейско ниво. Ахмедов отбеляза, че в първите часове 65 държави веднага са се ангажирали. 

Беновска отбеляза, че снощи още едно “земетресение" ни е разтърсило - списъкът Магнитски, в който фигурира и Делян Пеевски, се е увеличил с още няколко лица - трима от енергетиката - Румен Овчаров, Александър Николов и Иван Генов, Николай Малинов - русофил и Владислав Горанов - екс министър на финансите. Водещата напомни лицата в списъка Магнитски, обявени от правителството на Петков и министъра на финансите Асен Василев - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Младен Михалев - Маджо, Красимир Маринов - Големия Маргин, Христофорос Аманатидис - Таки, Красимир Каменов - Къро, Румен Гайтански - Вълка, Румен Николов - Пашата, Димитър Спасов - Митко Каратиста, Николай Павлов - Булгаргаз, Петър Петров - Петьо Еврото, Владислав Горанов, Младен Маринов, Костадин Ангелов, Христо Терзийски, Делян Пеевски, Александър Манолев, Стоян Мавродиев и адвокат Цветан Цанев. Беновска прочете съобщението по повод новите лица - "Днес Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на пет настоящи или бивши длъжностни лица от България - Румен Овчаров (Овчаров), Александър Христов Николов (Николов), Иван Генов (Генов), Николай Малинов (Малинов) и Владислав Горанов (Горанов) - за тяхното широко участие в корупционна дейност в България". Ахмедов каза, че не може да коментира тези лица, защото няма информация, но спрямо Пеевски са направили нужното, той води дела в Америка и това е политически акт на САЩ. “От парламентарната група тогава изисквахме писмо от министерството на финансите, от тогавашния министър на финансите Асен Василев, от министерството на икономиката. Българската съдебна система оправда всичко, в което е обвинен Делян Пеевски" коментира Ахмедов. Беновска отбеляза, че ВАС е излязъл поне с 3 решения, които не са обжалваеми, в които се отменят всякакви забранителни санкции върху определен тип лица както юридически, така и физически. “Лаура Кьовеши през 2021 година каза, че законът Магнитски няма юрисдикция на територията на ЕС" каза Беновска. Ахмедов попита в такъв случай на базата на какво Петков и Василев създават черни списъци и е време да понесат отговорност, защото в този списък попадат и много бизнесмени, които са част от икономиката на България. Беновска посъветва Ахмедов да заведат дело за отговорността на държавата след влезлите в сила решения на ВАС, но персонална отговорност в България политиците не носят и най-малко ще натоварят данъкоплатците да платят фриволните балетни стъпки на правителството на Промяната в тази област.  

“Как ще мине кампанията на ДПС? Нямате промени в органите, нямате промени в стратегията, няма и защо да имате промени в каквото и да било" попита Беновска. Ахмедов заяви, че са взели нужните решения и на централния съвет са видели, че организацията е в сериозна кондиция, а кампанията ще е сходна на тази за 48 НС - отговорност и откритост пред българските граждани, както и ще държат да чуят проблемите им, за да бъдат облечени в решения от централното ръководство и изпълнени. “Най-важното е да се сложи край на кризата на кризите - политическата. Без нейното решение няма как да решим всички останали. 48 НС даде една добра основа за разговори и тези разговори се надявам в 49 НС да преминат в сериозен диалог, в който да се роди истината, с която да излезем от кризата, защото много изоставаме. Тази инфлация се дължи основно на политическата криза" коментира Ахмедов.  

“ДПС какво ще говорите в изборната си кампания по това?" попита Беновска. Ахмедов отговори, че намаляването на инфлацията ще се случи с решаване на политическата криза, както и диалог със стабилно евроатлантическо мнозинство, което да води държавата в правилната посока. Зам.-председателят на ДПС благодари на всички дарители, както и на структурите на ДПС - над 1500 души са ангажирани в тази кампания и работят денонощно.  

“Ние сме традиционалисти и никога не сме си поставяли за цел като останалите политически сили, в срещите да говорим против останалите и да насаждаме основа за тези разделителни линии. Винаги сме били позитивни, посочваме ясните стъпки, които ще ги видите в 49 НС" завърши Ахмедов.