Пестицидите имат своето полезно действие в земеделието. Притеснителното е в това, че се използват по-скоро неправилно отколкото това, че се използват. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ агрономът Венцислава Цанева.

Проблемът според нея е, когато пестицидите се използват неправилно или се използват пестициди, които са неподходящи или забранени в страната, те имат не само вредно влияние за околната среда, и човешкия организъм.

"В световен мащаб зачестяват заболяванията, които плашат всички, като раковите заболявания, зачестяват алергиите и различни други заболявания. Когато бях дете много по-различни беше всичко и болестите бяха много по-редки отколкото в момента. Това има много пряка връзка с това, което се случва в момента и чрез тези отрови, които се ползват при производството,“ сподели Венцислава Цанева.

Според нея най-засегнатите продукти, които могат са обект на контрол за използване на пестициди, са плодовете и зеленчуците, но има и в зърнените култури. Т.е. всичко, което е на пазара, има шанс да има остатъчни субстанции от пестициди в тях, като според агрономът на свободна практика освен пестициди има и други проблемни теми, свързани с остатъчните вещества в храната ни, като ГМО, микропласмаси и други, и трябва човек да е добре запознат, за да може да прави своя информиран избор.