Държавната агенция за бежанците опроверга появила се в публичното пространство информация за "мистериозен чартър от Виена" с афганистански и сирийски мигранти. 

В своя позиция от институцията заявяват категорично, че има заявен трансфер за лица по реда на Дъблинския регламент. Те са категорични, че твърденията, че това са първите от хиляди бежанци, които ще дойдат в страната ни, са неверни. 

Цялата позиция: 

Във връзка с тиражираното в медийното пространство твърдение за "мистериозен" чартър от Виена, превозващ афганистански и сирийски бежанци, правим следното уточнение:

Заявеният трансфер от Австрия е за 18 лица, които са регистрирани като кандидати за международна закрила в България.

Става дума за договорен трансфер на мигранти по реда на Регламент Дъблин.

Данните, че това е първият транш от договорени хиляди, само за първата година са неверни и целят да създадат напрежение в обществото за това, къде ще бъдат настанени бежанците, както и да се спекулира, че ще са на издръжка на българския данъкоплатец.

Като държава-членка на Европейския съюз, Република България изпълнява стриктно задълженията, произтичащи от Регламента още от 2007 г., като през всичките тези години от заявените трансфери, реално осъществените са 20%.