Темата за модернизиране на политиките за трудовата интеграция на неактивните лица в България бе във фокуса на днешната консултативна среща, организирана от Агенция по заетостта с нейните международни партньори от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Европейската комисия (ЕК) по проект "Реформиране на съществуващите и проектиране на нови мерки за активиране на неактивни лица и тяхното включване в пазара на труда в България".

Значението на съвместните дейности по проекта за българската страна подчерта изпълнителният директор на Агенция по заетостта Смилен Вълов. Той обърна внимание, че е настъпил моментът за нови, модернизирани подходи и приветства прилагането на една обновена стратегия за работа с неактивните лица у нас. Жулиета Върлякова, заместник-министър на труда и социалната политика, която бе официален гост на срещата, приветства активната позиция на Агенция по заетостта и заяви подкрепа на обновените политики. Тя подчерта, че от самото начало на изпълнение на проекта, във всички негови дейности, участват представители на няколко специализирани дирекции от Министерството на труда и социалната политика, което е гаранция за вече поет ангажимент.



Официалните гости от страна на международните партньори по проекта – Елиса Гомес-Алеман – представител от Главна дирекция "Реформи" на ЕК, Теодора Ксеноджиани – старши икономист от ОИСР и нейният екип представиха план за действие, който конкретизира предстоящите дейности за активиране на неактивните лица в България и бе активно дискутиран на срещата.

От българска страна бяха представени дейностите, заложени в пилотен проект "Модернизиране на Агенция по заетостта", разработен по Плана за устойчивост и развитие, който би могъл да бъде инкорпориран структурно в партньорския проект. Международните експерти споделиха още възможности за последваща подкрепа чрез нов проект за сътрудничество с ГД "Реформи" на ЕК. Чрез него могат да се реализират и други дейности, залегнали в Стратегията за активиране на неактивните лица и в Плана за действие на Агенцията по заетостта.

Гостите обсъдиха с домакините на срещата различни варианти за бъдещо сътрудничество чрез техническа подкрепа или идейни предложения.

Изпълнението на проекта е доказателство пред международните партньори от ОИСР за желанието на страната ни да поддържа високите стандарти, наложени от най-развитите икономики в света, още повече предвид наскоро отправената покана за присъединяване на България към обществото на ОИСР.