Бяхме подали бюджетна прогноза в размер на 22 500 000 лева, но одобреният бюджет за Държавна агенция за бежанците за 2024 година е в размер на 11 700 000 лева, от които малко над 7 млн. са само за възнаграждение на персонал. Това заяви председателят на Държавна агенция за бежанците Мариана Тошева по време на изслушването си във връзка с мигрантските сблъсъци в столицата от преди няколко дни, предаде репортер на "Фокус"

Пред депутатите тя каза, че е Агенцията има проблем и с кадрите. Тя обясни, че през миналата година не е имало финансиране по един фондовете, който гарантира работните места на 100 служители. 

"401 са нашите щатни бройки. От които 100 по фонд "Убежище, миграция и интеграция". За съжаление, нашето финансиране по фонда имаше прекъсване в периода 1 януари - 30 август 2023 година. Грантовото споразумение, по което можехме отново да започнем да наемаме щатните бройки, финансирани по фонда, беше сключено в началото на месец септември 2023 година", обясни тя. 

"Към момента имаме заети 74 позиции, финансирани по този фонд. Освободените служители към 1 януари 2023 година се наложи поради липса на финансиране", добави председателят на Агенцията. 

По думите ѝ през миналата година се е усетил недостиг на работещи, но увери,ч е се прави всичко възможно свободните бройки за служители да бъдат запълнени

"Правим конкурси свободните бройки да бъдат заети. Миналата година действително изпитвахме затруднения особено при увеличен брой търсещи закрила в периода юни - юли месец, когато един център от големината на Харманли бяхме паднали до 36 служители на близо 1600 настанени", каза Тошева.  

Попитана за това колко конфликта има на годишна база в бежанските центрове, тя заяви, че те са под 30 на година за 2022 и 2023. 

"Когато все пак в един център има 400 настанени лица, от които тинейджъри са 127 и основно млади мъже, преживели ужасите от бягството на страните по произход, това са травмирани хора и битови инциденти се случват, но не ескалират. Много рядко се стига до викане на полицейски патрул", заяви тя.