Агенция "Пътна инфраструктура" планира да удвои габарита на пътя Пловдив - Карлово заради бързо разрастващите се в икономическо отношение град Пловдив и област Пловдив. С този аргумент АПИ обяви обществена поръчка за избор на изпълнител, който да направи оценка на въздействието върху пътната безопасност на обекти от републиканската пътна мрежа. Процедурата е разделена на няколко обособени позиции, като една от тях касае пътища в Пловдивска област, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Обследване ще се направи за път II-64 Карлово – Пловдив, път II-56 Павел баня – Брезово - Раковски - път ІІ-86, път II-64 в участъка от кръгово кръстовище с път І-6 Карлово-Бургас до пътен възел "Пловдив Север" на АМ "Тракия". Избраният изпълнител ще трябва да ревизира състоянието на пътищата, преминаващи през населените места, пътните и жп надлезите, мост, пътните кръстовища с други републикански, общински и местен пътища, зауствания, пътни възли. 

Републиканският път II-64 Карлово - Пловдив е пътна артерия от първостепенна важност както за гр. Пловдив, така и за цяла Южна България. Същият се явява главен вход към областния град от Пътен възел "Север" на АМ "Тракия". Той е пряка връзка на Пловдивска област със северна България чрез прохода "Троян – Кърнаре" и на подбалканския път I-6 "София - Бургас" с АМ "Тракия". Преминава през територията на 5 общини – Карлово, Хисаря, Калояново, Марица и Пловдив, поради което е изключително натоварен.

През последните години значително нарасна и пътникопотокът за туристическите и спа комплекси в Хисаря, с. Старосел, с. Житница и с. Красновски бани. Бързо разрастващите се в икономическо отношение Пловдив и област Пловдив налагат своевременното развитие и разширяване на пътната мрежа.

Другият обследван участък е на пътната отсечка, част от републикански път ІІ-56, свързваща АМ "Тракия" и международен път І-8 "София-Пловдив-Свиленград". Тя представлява част от югоизточния обходен път на Пловдив с висока интензивност на движението. По данни от Института по пътища и мостове към 2020 г. оттук минават 12 915 моторни превозни средства за едно денонощие. Отсечката е с от особено голямо значение за града като трасе, извеждащо транзитното движение към АМ "Тракия".