Агенция "Митници" има нов шеф. Това ще бъде Георги Димов, който до момента е заемал поста на заместник-изпълнителен директор на НАП. Румен Спецов пък ще продължи да ръководи НАП. Това заяви служебният финансов министър Людмила Петкова на брифинг във Финансовото министерство, предаде репортер на "Фокус". 

"Събираемостта на бюджетните приходи е от ключово значение за доброто управление на държавата и за защита на нейните фискални интереси", заяви Петкова. 

"Не се предвижда съкращаване на служители от двете приходни агенции. Няма да бъде намалявана числеността на приходните агенции. Ще бъде ползван опитът на всички служители", категоричен бе финансовият министър.

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ше бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. 

"Събираемостта на приходите е приоритет, но и прозрачността на публичните финанси, информираност на обществото, за мен също е приоритет", заяви Петкова. 

Тя каза, че е проверила състоянието на фискалния резерв на страната със стъпването си в днес на длъжността. Към 8 април той е в размер 6 689 000 лева. 

"Беше по принцип отбелязано, че фискалният резерв е 9,9 млрд. лева. Това са данни към 29 март. По отношение на фискалния резерв, от тази сума, която посочих, 4 млрд. са средствата от сребърния фонд", обясни тя. 

Към тези близо 6,7 млрд. се добавяли и вземанията, които са от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи и аванси. Оценката им е около 2 млрд. лева и включват очакваните постъпления от втория транш по ПВУ.

Защо 3 млрд. е разликата в данните за фискалния резерв от март и тези от парил? 

"Мога да предположа 1,6 млрд. лева са средствата, които бяха предоставени във връзка с придобиването на вземанията от "Топлофикация София" от БЕХ и "Булгаргаз". За останалите ми трябва по-подробен анализ, за да мога да ви кажа къде са отишли", заяви Петкова. 

Тя каза, че 2,7 млрд. лева са разполагаемите парични средства. Останалите са за Сребърния фонд. 

За казуса с Агенция "Митници"

Новият директор на Агенция "Митници" призова за време, за да може да направи анализ на случилото се. Той каза, че е следял в детайли случая и обеща до края на седмицата да направи коментар за случващото се.

И той, и служебният финансов министър отказаха да вземат отношения към този момент. Според тях разследващите органи трябва да си свършат работата.

Събираемостта на приходите

Людмила Петкова заяви, че се наблюдавал се ръст от 15% в НАП спрямо миналата година. В Агенция "Митници" обаче се наблюдавало забавяне на събираемостта основно от ДДС на внос. 

"Това е една от основните причини веднага да взема мерки, не само че досега Агенция "Митници нямаше ръководител, който да упражнява ефективно функциите - не може приходна агенция да бъде оставена да не може функционира нормално", заяви Петкова.