Няма фиксирани срокове за екстрадиране по наши дела, каза за "Фокус" адвокат Михаил Екимджиев по повод залавянето на Рангел Бизюрев на територията на Дания, обвинен за убийството на Митко от Цалапица. 

По думите на адвокат Екимджиев, екстрадиране по наше искане се е бавило и по два-три месеца. България също е бавила екстрадиция, даже с години.

"Принципът е, че следва да се има доверие между държавите, членки на ЕС, при изпълнението на Европейска заповед за арест /ЕЗА/ за дадено лице, което да бъде арестувано и предадено. Въпросът е дали има достатъчно основание Дания да има доверие на българските власти, че лицето, което предават няма да бъде жертва на несправедлив съдебен процес, или нечовешко  унизително третиране", поясни Екимджиев.

По думите му, доминиращо е доверието между държавите, в рамките на ЕС. Но когато дадени държави са дали сериозни индикации за това, че в тях съдебната система не е независима и че местата на задържане не гарантират, че третирането на лицето няма да е доста унизително, някои държави отказват. За това, екстрадиране на Рангел по изключение може да бъде и отказано.

Адвокат Екимджиев обобщи, че по принцип ЕЗА се изпълнява, няма фиксиран срок, но няма и императивно задължение за държавата, от която се иска изпълнението. Тя има основание да се съмнява за две неща - че лицето ще бъде поставено на нечовешно и  унизително третиране, или че процесът няма да бъде справедлив. Тогава екстрадирането може и да бъде отказано.

В същата посока могат да бъдат разжглеждани и аргументите на лицето, спрямо което се прилага изпълнението на ЕЗА. Особено, ако няма никакви доказателства, че той е бил замесен, поясни още адвокат Екимджиев.

Той посочи, че системно се отказват искания за естрадиция на Русия, защото там лицата може да бъдат малтретирани и да не бъдат съдени справедливо.

Принципът е същият и за европейските заповеди за арест, само че тук е подсилена идеята за доверието между държавите членки. 

На въпрос възможно ли е Рангел Бизюрев да не бъде екстрадиран преди да бъде осъден в Дания в случай на използване на фалшиви документи за самоличност, адвокат Екимджиев отговори, че това вече е в сферата на хипотетичното.

Принципно когато има обвинение за участие в убийство, тежестта на престъплението би трябвало да бъде водещото. Реално те наистина биха могли да кажат, че ще си го съдят първо там, но това са само предположения, добави адвокат Михаил Екимджиев.