Тестовете за наркотици се оказват негодни, с такива средства няма как да се борим с нарушителите на закона. Това каза за Радио "Фокус“ адв. Явор Нотев. Според него проблемите са дълбоки и жизнено определящи за много хора.  

"Председателят на Синдиката на служителите от полицията много развълнувано сподели, че по този начин биха могли да бъдат злепоставени негови колеги, които сега по силата на заповед на министъра на вътрешните работи се тестват преди да излязат на работа. Но той не каза нито дума за тези пострадали граждани, които са "изпробвани“ със същите тестове. Няма как да жалим само служителите, които вече на собствен гръб започват да изпитват недостатъците на средството, с което се опитват да установят административно нарушение. И кашата е такава, че чак не ми се мисли за мащабите и последиците, ако се стигне докрай, а трябва да се стигне докрай, защото това е недопустимо и занапред не бива да имаме въобще никакво съмнение, че с такива средства няма как да се борим с нарушителите на закона", обясни той.  

Адв. Явор Нотев обясни още, че не е допускал, че държавата ще позволи такива несигурни средства да послужат като доказателства за тежки обвинения.  

"Вярно, че имаме тази опция – водачът, при който е установена употреба на съответното упойващо средство, би могъл да се подложи, изпратен от съответните органи, на кръвна проба. Тук вече е другият проблем – огромното забавяне на излизането на резултата от кръвната проба. 3-6 месеца, включително в крайните случаи, най-екстремните, има забавяне една година, докато излезе кръвната проба. И това е скандално, защото в това време човекът, който е уличен и посочен като определил наркотици, живее между земята и небето“, добави той. 

Петя КУЗЕВА