Масово явление е полицаите да се опитват да убедят шофьорите да не дават тестове, включително давайки им невярна информация от типа на: кръвната проба ще покаже месец назад, ако сте употребили наркотични вещества.  Това каза за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ Силвия Петкова, адвокат по наказателно право.

Тя добави, че кръвната проба и урина няма как да покажат наличието на наркотични вещества в организма за месец назад, освен ако не става въпрос за регулярна употреба до степен на зависимост.

"Не зная по каква причина полицейските служители се опитват да убедят водачите да не дават кръвна проба, но е факт, че от гледна точка на моята лична практика на наказателен адвокат, около 90% процента от хората, с които съм работила, потвърждават точно това обстоятелство, че са били убеждавани да не дават кръвна проба“, заяви Петкова.

Адвокатът обясни, че малка част от хората знаят, че имат право да дадат биологични проби – кръв и урина, токсикологично-лабораторно изследване за доказване липсата на наркотични вещества в организма.

Габриела ГЕОРГИЕВА