"Продължаваме промяната" и "Демократична България“ са политическите партии, чието съществуване се осмисля единствено благодарение на съществуването на настоящия главен прокурор и на факта, че е такъв. Не мога да си представя какво биха правили лидерите на тези партии и какво биха говорили на електората си, ако Иван Гешев напусне поста си. Това каза пред Агенция "Фокус" адвокат Росен Димитров. 

По думиуте му тези партии от години градят образа си на съдебни реформатори, концентрирайки се единствено върху личността на главния прокурор и правомощията му. "Това са хората, които благодарения на мощния си пропаганден апарат втълпиха на почитателите си и обсебиха медийното пространство с дебелооките лъжи и инсинуации за огромните правомощия на главния прокурор и неговото всевластие – т.нар. техни "опорни точки“, отбеляза той.

"Това са партиите, чиито почитатели сляпо следват, повтарят и активно разпространяват спуснатите опорни точки, без да влагат каквато и да е критичност и без да полагат усилие да проверят, че реално главният прокурор у нас няма правомощия да разпорежда, извършва, насочва, спира прекратява  т.н. разследвания. Елементарен прочит на няколко законови разпоредби с разбиране, което явно е непосилно, ще  потвърди думите ми", поясни адвокат Димитров.

Според Конституцията главният прокурор, не разследва и не разпорежда разследване, както вероятно си мислят определени хора.  Той осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори, уточни той.