Паралелната държава ме изумява и притеснява. За да има сигурност, да идват инвеститори и да вървим напред, трябва да има сигурност. Това заяви председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев в ефира на bTV.

Той определи като "притеснителни“ разкрития около аферата "Осемте джуджета“ за паралелно правосъдие в държавата. 

"Това, което виждам, е лош привкус. Случващото най-малко бих го нарекъл европейски начин на поведение. За мен този проблемен диалог е, защото наистина властта на главния прокурор е прекалено голяма. Във ВКС, ВАС и Висшия адвокатски съвет няма такива конфликти. Трябва да се променят законите и може би Конституцията, така че това да бъде разрешено“, каза той.

Адв. Дерменджиев посочи и най-големия, според него, проблем за липсва на правосъдна реформа. По думите на Дерменджиев проблем е, че при провеждането на правосъдната реформа никой не се допитва до адвокатите, които много добре знаят какви са проблемите в системата.

"По някакъв начин и парламентът, и изпълнителната власт са оставили точно тези, които трябва да решават тази реформа, встрани от нея, а именно гражданите. За да знаеш дали гражданинът е доволен, трябва да имаш посредник. Естественият посредник на това е адвокат. Неучастието активно на адвокат в тази правосъдна реформа е проблем. Ще настоявам ВСС да има представител, който Висшия адвокатски съвет посочва. Парламентарните групи биха могли да го направят по наше искане. Ако се стигне до конституционна реформа, тогава ще настоявам по право членовете, които трябва да участват във ВСС, трябва да бъде и председателят на Висшия адвокатски съвет“, коментира той.