Вече има възможност да заличим лошото си кредитно досие. Това каза Георги Вълев, адвокат по трудово право, в “Денят на Фокус" по радио “Фокус". “С нова практика на Върховния административен съд е възможно да се заличи лошо кредитно досие. Има регистър към БНБ, в който всички кредитни институции, включително банките, трябва да подават информация.Идеята е всеки от нас да има кредитен рейтинг - да се прецени при наше желание за изтегляне на кредит дали сме надеждни и в какъв срок ще върнем парите. Историята ни се пази 5 г. назад", поясни Вълев.

“Там може да се види, че сме изрядни платци, например и една банка може да се ориентира по кредитното ни досие, за да ни отпусне кредит с по-ниска лихва. От много години се стремя като правист да се боря за правото на кредитополучателите да започнат на чисто. Много често става дума за поръчители на кредити, които трябва да има възможността да изчистят досието си, да си купят кола, жилище, да си направят ремонт.

Кредит, изтеглен преди 15 г, вече погасен по давност, продължаваше да фигурира в кредитния регистър и лицето нямаше достъп до кредитиране. Старите вземания се ползваха от колекторските фирми, за да принудят хората да плащат такива стари вземания, за да се върнат в граждански оборот", даде подробности по темата юристът.

Промяната става на база на европейските закони, на които е основано решението на ВАС - това е правото да бъдеш забравен. “Имаме над 100 подобни случая, в България са хиляди - погасени по давност кредити, които стоят в този регистър на БНБ. Когато кредит се погаси по давност, става дума за естествено задължение - ако занесем топла супа на родителите си, това е изпълнение на естествен дълг, но той не може да бъде прилаган към юриспруденцията. Не е редно по този начин да се гледа на кредитите, погасени по давност. Веднъж погасени, не би трябвало колекторските фирми да продължават да Ви възприемат като длъжник", каза още Георги Вълев.

Колекторските фирми отказваха да трият погасените по давност кредити, но тази практика приключва. Много от клиентите ни решиха, че ще заминат в чужбина, защото тук липсата на достъп до кредити ги принуди да предприемат тази стъпка. Те искат да имат жилище и автомобил, спират да плащат данъци тук, заяви адвокатът.

“Всеки трябва да има право на рестарт. За всички нас той би бил полезен, защото обществото има нужда от хора, които да бъдат част от трудовия пазар, да се осигуряват у нас", смята Вълев. Ако едно вземане бъде погасено по давност, хората вече имат възможност да поискат да бъдат изтрити от кредитната система, заключи адвокатът.