Рано е да се тупаме по раменете относно догонването на европейските доходи, защото ако погледнем към паритета на покупателна способност, който е най-ясен и най-чист инструмент за сравнение, ние сме на 62% от средноевропейското ниво на икономическо развитие, което може почти директно да се преведе и в доход. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Адриан Николов - старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Въпреки това по думите му догонването на европейските доходи в България през последните няколко години е доста по-бързо, а при някои наши европейски партньори е с по-забавен растеж: "Някои големи икономики, като Германия, дори имаха нулеви години в последните една-две години след пандемията и след началото на войната. Този темп, ако остане по начина, по който се случва сега в България, това би означавало, че ние ще достигнем средноевропейските нива след 20, а може би и 30 години. В този смисъл, не е особена причина да се тупаме още по рамената", каза Николов.

Заиграването с темата за доходите и различни обещания на политиците, които не отчитат икономическата реалност, икономистът определи като популизъм: "Динамиката като цяло е положителна, но все още имаме много да догонваме като цяло. По-скоро добрите новини идват по линия на пазара на труда", смята икономистът.