"Своевременното операционализиране на Капацитета за бързо развръщане на Европейския съюз (ЕС) ще издигне на ново ниво способностите на съюза за бърз и адекватен отговор." Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов на заседанието на Военния комитет на Евросъюза, което се проведе на 24 и 25 октомври в Брюксел, Белгия, информира Министерството на отбраната.

В изказването си адмирал Ефтимов подчерта важността от извършването на предварително планиране на стратегическо ниво и дефиниране на ролята на военния инструмент в рамките на интегрирания подход на ЕС по управление на кризи. Той отбеляза важността от провеждането на съвместни учения, което ще допринесе за повишаването на оперативната съвместимост на формированията.

Началникът на отбраната подчерта, че е целесъобразно този инструмент да се използва предимно в географски райони, които са в непосредствена близост до Евросъюза, Черно море и Западните Балкани. Той също отбеляза, че Звеното за планиране и провеждане на мисии и операции на ЕС следва да се разглежда като предпочитана структура за командване и управление на Капацитета му за бързо развръщане.

Адмирал Ефтимов постави акцент върху важността на операцията на ЕС в Босна и Херцеговина EUFOR Althea, като подчерта приноса на България в нея.

На форума началниците на отбраната на страните-членки обсъдиха актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Сред тях бяха сформирането и практическото прилагане на Капацитета за бързо развръщане в отговор на кризи, подобряването на военната мобилност и текущото състояние на мисиите и операциите на съюза в различни географски региони. Отделна сесия бе посветена на стартираната от ЕС нова военна тренировъчна мисия за подпомагане на украинските въоръжени сили.

Участниците разгледаха също предизвикателствата, съпътстващи бъдещото развитие на архитектурата за командване и управление на водените от Евросъюза мисии и операции. Акцент се постави върху развитието на Звеното за планиране и провеждане на мисии и операции на ЕС на стратегическо ниво и ролята на военните структури в процеса на тяхното планиране и изпълнение.

Началниците на отбраната подчертаха, че подобряването на военната мобилност и архитектурата за командване и контрол са от ключова важност за гарантирането на ефективността на Капацитета за бързо развръщане на съюза.

Те отбелязаха, че военната мобилност се превръща в една от пресечните точки на съвместните усилия на ЕС и НАТО в стремежа на двете организации да предоставят бърз военен отговор. Подчертаха и необходимостта от адаптирането на командната структура към динамиката на обстановката по сигурността и засилването на ролята на Военния комитет на ЕС при вземане на решение за отговор на кризи.