"Всички на свободния пазар на електроенергия бяха ограбвани от сбъркания модел на пазара на едро на електроенергия! Тези пари се изземват от хората в предприятията, те са ги изработили. С компенсирането и с този таван от 200 лева се връщат, макар и не всички!“

Така отговори председателят на АИКБ Васил Велев на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Господа работодатели, приветствам ви, че сте предколедно щастливи и удовлетворени! Една шегичка – сега очаквам да минете с фанфарен оркестър и барабани по жълтите павета от Народното събрание до Министерски съвет и вместо протест, да има шествие на благодарност!

Г-н Велев каза, че с финансовата компенсация за ток на индустриалците, ще се върне заграбеното. Кой от кого какво е заграбил?! Вие, ли сте ограбените от държавата?! И , по низходящ ред, ние, потребителите на вашите стоки и услуги сме ограбени от вас? Или държавата е общият грабител и на нас, и на вас?“.

Васил Велев: "Кой е ограбен?! Всички на свободния пазар са ограбени! От кого са ограбени?! Ограбения са от сбъркания модел на пазара на едро на електроенергия! И къде отива заграбеното?! Отива в енергетиката! Това е накратко. ЕК отдавна се занимава с този проблем, но не го е решила, не е измислила решение“.

Васил Велев призова индустриалците да се опитат да намалят цените на стоките и услугите, след компенсираната от НС и МС цена на ток за бизнеса.

Председателят на БСК Добри Митрев отбеляза: "Когато казахте "кой е виновен“ – виновните са много! Виновните са тези, които измислиха този сбъркан модел! И те не са само в България - тук да излезем от нашите си комплекси. Не, те не се намират само в България! Това е една целенасочена, дългосрочна политика, която "вършееше“ в ЕС, която ни доведе до тези ситуации!“

Беновска попита дали работодателите ще направят ясна и точна информационна кампания за Еврозоната? Председателят на БСК Добри Митрев отговори, че работодателите искат да бъдат част от този процес и да подпомогнат кампанията. Той заяви: "Трябва ефективна комуникационна кампания на цялото ни общество да стигнат посланията и позитивните ефекти. Да видим, че негативните са в пъти, в пъти неизмеримо по-малко от положителните неща! Два пъти говорихме и с премиера Донев, и с финансовия министър, с министъра на икономиката и с вицепремиера, отговарящ за този процес – г-н Пеканов“.

Цветан Симеонов, БТПП, се възмути по темата Шенген – отразявали се инциденти с бежанци, но не и убийствата на наши граничари и полицаи.

Беновска му предложи: "Ако вие искате като патриоти, като богати хора, като отговорни хора, да инвестирате в защита на истината, на българската истина за Шенген, просто можете да кажете: Ние финансираме едно разследване! И искаме да се разбере защо застреляха граничаря на границата, защо убиха полицаите в Бургас, защо в София, защо по пътищата, защо с линейки? Няма какво да гледате като зрители, да се чудите и да се възмущавате!“

Симеонов заяви: "Бизнесът има милион задачи, милион трудности. Говорим за разследващи медии, за разследващи журналисти! Не говорим бизнесът какво да финансира и какво не! Всяка фирма си знае хала и всяка фирма може да си направи сметка за това, че нашето обръщение е такова, да направят усилие да намалят цените за потребителите, където е възможно!“