Снимка, публикувана от Българската национална телевизия във вторник, предизвика множество публикации в различни медии, в които се твърдеше, че бившият премиер Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова напускат Министерски съвет хванати за ръце. Това се казва в изявление на Асоциацията на европейските журналисти.

От там допълват, че публикуваният кадър е захранил истинска буря от коментари в жълти сайтове, специалисти в очернящите кампании.

Други телевизии разпространиха видео от събитието и опровергаха спекулациите, пораждащи се от снимката. Лена Бориславова също публикува статус във Фейсбук по темата и посочи, че тази акция цели да дискредитира не само лидера на Продължаваме промяната, но и самото участие на жени в политиката.

Авторката на снимките фоторепортерката Десислава Кулелиева посочва пред “24 часа", че е прегледала всичките кадри и е установила, че става дума за зрителна измама.

По думите ѝ, на нито един друг кадър от серията снимки, които е направила, не се вижда подобно нещо.

Тъй като снимката, публикувана от БНТ, бе използвана за дезинформация в навечерието на предизборна кампания, би било логично обществената телевизия да даде подробно обяснение и да обясни по какъв начин е бил избран точно този кадър, след като по думите на авторката, той е различен от всички останали.

Важно е БНТ да разсее съмненията, че вместо да информира обективно, може да бъде използвана за манипулиране на общественото мнение в полза на определени политически кръгове
.