Правителството получава подкрепата на ПП АБВ, но не непременно оглавено от Кирил Петков. Председателят на партията Румен Петков обясни, че на дневен ред са стратегически за страната ни въпроси и поредни парламентарни избори и нестабилност ще забавят, някъде и фатално, тяхното разрешаване, съобщиха от ПП АБВ. Той подчерта, че наред със секторите, които понасят огромна политическа и обществена критика, има изключително сериозни положителни резултати в други направления. И даде за пример работата на социалното, икономическото ведомство, в земеделското и Министерството на туризма.

Разпускането на Народното събрание ще доведе до редица нежелани последствия, отбеляза Румен Петков и обясни, че това ще гарантира този ВСС в този му вид - необходима много по-голяма диалогичност на премиера с цел съхраняване на възможността парламентът да продължи своята работа.

"Да сме наясно, че съдебната реформа не е стартирала – тя не се изчерпва със закриването на специализираните съд и прокуратура. Включва и преосмислянето и на КПКОНПИ“.

Петков подчерта също необходимостта от приемането в спешен порядък на 22 закона, които да гарантират на бита и икономиката евросредствата за възстановяване – нещо, което ще се забави много, ако бъде разпуснато Народното събрание.

"Несигурността в газовите доставки – за следващите месеци продължава да тежи на бизнеса високата цена на газа, при положение, че можеше да гарантираме далеч по-ниска. Това води до поетапното затваряне на химическите (торовите) заводи, стъкларските заводи, комбината за цветни метали в Пловдив и редица други предприятия, чието производство е пряко обвързано с големи количества газ“.

Петков отбеляза също, че съставът на ЦИК не е актуализиран и не отговаря на днешната обективна политическа реалност, от там – и РИК и ОИК.

Председателят на АБВ призова за особено внимание и отговорност при организацията и провеждането на протестите – организаторите трябва да вземат всички мерки за недопускане на стълкновения и инциденти. Той каза също, че АБВ ще вземе участие в митингите в подкрепа на правителството. Подчерта обаче, че това в никакъв случай не е подкрепа за настоящия министър-председател.