Чрез посолството на Сирия в София АБВ изпрати топли дрехи, шалове, ръкавици и предмети от първа необходимост за пострадалите от земетресението. Това стана ясно от пресцентъра на партията. 

Председателят на партията Румен Петков подчерта необходимостта ЕС незабавно да ангажира всички възможни институции и организации в помощ на пострадалите от унищожителното земетресение в Сирия, както и да премахне санкциите, които касаят най-спешните доставки за бедстващите хора. На среща с Орас Махмуд – временно управляващ посолството на Сирия у нас, Петков отново заяви принципната позиция на АБВ срещу налаганите двойни стандарти на международно равнище. Той се ангажира също със съдействие за засилване на взаимоотношенията между България и Сирия, особено в настоящия момент. По време на срещата бяха обсъдени варианти за допълнителна помощ и подкрепа за сирийските граждани.

Срещата между Румен Петков и посланик Мухамад бе организирана със съдействието на председателя на Сирийската общност д-р Мохамед Ибрахим, в нея участваха и столичният председател на АБВ Христо Колев, организационният секретар Николай Наков, младежкият лидер на АБВ д-р Пламена Заячка и Анастас Терзобалиев, съветник в АБВ по отношенията с арабските държави.