Председателят на ПП АБВ Румен Петков, проф. Любомир Халачев и евродепутатът от групата на социалистите и демократите Петър Витанов се срещнаха с Мая Вапцарова, племенницата на именития поет, съобщиха от пресцентъра на 

Фокус на разговора бе намерението македонският културен клуб в Благоевград да бъде именуван на поета антифашист Никола Вапцаров и въпросът за опазването на националните ни светини и националното ни достойнство. Обща е позицията, че подобен акт само би бил провокация от страна на Р С Македония и намерението да се направи внушение за принадлежност на поета към южната ни съседка е поредният опит за манипулация на историческите събития.

Преди по-малко от седмица парламентът на РСМ прие решение за промени в Закона за сдруженията и фондациите, с който на практика се забранява използването на имената на български исторически личности за именуване на нашите културни центрове в съседната страна. С акта за това наименуване на македонския културен клуб в Благоевград обаче по недвусмислен начин се изразяват претенции за "македонизация“ на великия български поет-антифашист Никола Вапцаров, посочи председателят на АБВ.

По време на срещата бе изразена общата позиция, че българската памет на големия ни поет Вапцаров трябва да бъде запазена, но се нуждаем от диалог между двете правителства, който да урегулира тези процеси, а европейски фактори с грубата си и неаргументирана намеса само може да попречат на един взаимнополезен диалог.