В заявление по ЗДОИ до Министерството на енергетиката ПП АБВ настоя за наличната информация по Договора между АЕЦ "Козлодуй“ и "Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво, съобщават от пресцентъра на партията.

Партията изисква документ, удостоверяващ лицензирането на ядрено гориво на "Уестингхаус“ за доставка за АЕЦ "Козлодуй“, в това число и за доставчика, или пък отговор за липсата на такъв.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков многократно заявява, че подписването на въпросния нормативен акт е противоконституционно, каквото е и становището на Агенцията за ядрено регулиране и на АЕЦ "Козлодуй". Той е категоричен, че налице е груб натиск, а смяна на горивото за реакторите на ядрената ни централа излага на риск не само България, но и целия регион. В коментара си във фейсбук председателят на АБВ определя този акт като престъпление и изразява съмнение, че горивото на "Уестингхаус“ притежава лиценз и за него липсва независим анализ.

Беше извършено най-голямото престъпление срещу ядрената ни енергетика.

Подписа се договор, за доставка на американско ядрено гориво, с цената на тежки престъпления.

Горивото е нелицензирано. Без анализ от производителите, за който сме им платили 5 милиона долара. Затова се лежи в затвора.

Когато горивото съсипе блоковете, ефектът от “Чернобил" ще ни се стори коледна закачка.

Г-н Радев, престъпниците имат имена. Но ще плащаме всички.

Осигурихте ни да внасяме ток, осигурихте ни режим на тока.

Позор.