70-годишна жена изгони крадци от дома си, налагайки ги с пръчка. Случаят е от сряда вечерта в плевенското село Одърне.

Жената, изгонила маскирани от дома си с пръчка посред нощ, се казва Иваничка Христова. "Уж ме е страх, като ги видях с качулки и маски. Ама да се решава - да ме убиват. Държаха пистолети в ръцете, а аз го ударих с пръчката", спомня си тя.

70-годишната Иваничка и 78-годишният ѝ съпруг Ради от село Одърне за първи преживяват опит за грабеж в нощта на 8 февруари, в 1.30 часа след полунощ. Жената била будна пред телевизора. "Така се чукна и аз отворих пердето и двама с маски и качулки. Само очите. И се уплаших. Какво правят на вратите? Те три пъти викат да отварям и аз им казах: "Марш от тук". Разбиха вратите и аз викам на Радко да става. И те: "Давай парите!". Какви пари? Ние сме бедни хора. От къде да ги взема, че си влязъл", разказва пред NOVA възрастната жена.

Иваничка и Ради живеят скромно и бедно. С малките си пенсии. И двамата са с пенсии от по 400 лв. Тя е работила в местното училище над 20 години. Била е хигиенист. 70-годишната Иваничка бързо забравя за уважението и възпитанието от училището при вида на двамата маскирани.

Възрастната жена е дала описание на нападателите – млади мъже с маски. Но нищо повече. Полицията в Плевен ги издирва, а Иваничка и Ради дежурят на пост през нощта, очаквайки крадците да се върнат. "Страх ни е. Нощес е седнал до печката, а после аз станах, а той – спи", признава пенсионерката. Въпреки страха, Иваничка Христова е готова отново да се отбранява, но този път не с пръчка.