7 са офертите в обществената поръчка за изработването на разширен идеен проект с извършването на пълни инженерно-геоложки проучвания и ПУП за изграждането на около 2,5 км ново трасе на път I-5 Велико Търново - Габрово /от км 105+430 до км 107+900/. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура“ . Отсечката e от южния вход на Велико Търново до началото на обходния път на Дебелец и е позната като Присовски завои. По нея преминава трафикът от проходите "Шипка“ и "Република“ в посока София, Варна и Русе.

Отворените оферти са на:

• "ПРОДЖЕКТ ПЛАНИНГ ЕНД МЕНИДЖМЪНТ“ ООД;

• "АЛВЕ КОНСУЛТ“ ЕООД;

• "ВИА-ПЛАН“ ЕООД;

• Обединение “Ий Кей Джей – Виа – Ей Джей" ДЗЗД, с участници: "Ий Кей Джей България Кънсълтинг Енджиниърс“ ЕООД, "ВИА ПРО ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕООД и "Ей Джей Кънсълтинг“ ЕООД;

• "ТРАНСКОНСУЛТ-22“ ЕООД;

• "ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД;

• "ИНЖКОНСУЛТПРОЕКТ“ ООД.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 450 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнението й е 100 календарни дни. Изпълнителят ще трябва да изработи разширен идеен проект за ново трасе, с вариантни решения, да извърши пълни инженерно-геоложки проучвания и да изработи Подробен устройствен план. Въз основа на одобрения идеен проект след това ще може да се възложи изработването на технически проект, а след това и строителство на трасето.

В момента участъкът е с няколко последователни обратни криви с малък радиус и при шофиране с несъобразена скорост е възможно напускане на пътното платно. Определена е като отсечка с концентрация на пътнотранспортни произшествия. По данни на МВР – сектор "Пътна полиция“, в периода от 2009-2019 г. са станали 181 пътни инцидента.

С изместването на първокласния път в района на Присовските завои ще се обезопаси отсечката, ще се улесни трафикът, като се осигури безконфликтно преминаване на транзитния и местен транспортен поток, ще се повиши безопасността и комфортът на пътуващите. Предвижда се съществуващото трасе на първокласния път да остане дублиращо и по него да преминава трафикът към промишлената южна зона на Велико Търново.