60 000 лева за фирма, която да поддържа системата за гласуване с биометрични данни на депутатите, предлага Народното събрание, става ясно от обществена поръчка.

Системата за гласуване с пръстов отпечатък бе въведена през 2010 г., за да се прекрати практиката народните избраници да гласуват с чужди карти - и от името на свои колеги.

За тази цел при старта на всяко ново НС депутатите дават пръстов отпечатък, който се обработва, а биометричната система започва да работи десетина дни след учредяването на новия парламент. Така сега депутатите слагат служебните си карти в устройствата за гласуване и активират системата с пръстов отпечатък, след което се произнасят “за", “против" или “въздържал се" по обсъждания текст. Иначе не могат да гласуват.

Фирмата ще трябва да отстранява възникнали проблеми и да се отзовава в рамките на до един час, когато настъпи повреда при някое от общо 270-те устройства. Тя ще бъде отговорна и за преместването на системата в пленарната зала на НС в бившия Партиен дом, като ако това се наложи, ще бъде уведомявана две седмици по-рано. Засега новата пленарна зала стои празна, след като миналото лято по инициатива на “Има такъв народ" - тогава победител в изборите за 46-ия парламент, бе решено депутатите да останат в историческата сграда на пл. “Народно събрание".