Избрани са победителите в седмия конкурс "Глобално училище“ на Българската платформа за международно развитие (БПМР) за училища с принос в прилагането на философията, принципите и методите на глобалното образование за формирането на активни глобални граждани, съобщиха организаторите на проявата.

Това са:

СУ "Любен Каравелов", гр. Пловдив

ПГКМКС "акад. Благовест Сендов“, гр. Варна

ПГ "Иван С. Аксаков", гр. Пазарджик

За трета поредна година се проведе и конкурсът "Глобално училище в действие“ за училища, носители на приза "Глобално училище“ от предходни издания на състезанието.

Победителите са:

I – място: Частно Средно Училище "Увекинд", гр. София

II – място: Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън", гр. София

III – място: СУ "Св. Паисий Хилендарски", гр. Златица

Сред идеите на наградените училище се открояват инициативи за сътрудничество между ученици и учители по темата за бежанците, организиране и провеждане на училищна "Седмица на толерантността и мира“, фестивал "Глобалното образование за намаляване промените на климата", идеи за запознаване на учениците с понятията "глобално затопляне", "въглероден отпечатък", "съзнателно потребление", "загуба на морско биоразнообразие", "устойчиво развитие" и др., борбата с фалшивите новини, както и създаването на училищен подкаст, в който ученици ще дискутират по вълнуващи ги глобални теми.

Отличените учебни заведения са избрани след оценка на техните кандидатури от комисия с представители на Министерството на образованието и науката и работната група по глобално образование в рамките на БПМР.

Призът "Глобално училище“ 2022 и призът "Глобално училище в действие“ 2022 ще бъдат връчени по време на официална церемония в рамките на Десетата юбилейна Национална конференция за глобално образование "Образование за мир“, която ще се проведе на 10-11 септември 2022 г. в София. Учители и директори, както и обучители и практици в областта на образованието имат възможност да се запишат за участие в конференцията до 4 септември 2022 г. Подробна програма и информация за записване за участие може да бъде намерена на сайта на организацията на: https://bpid.eu/x-natsionalna-konferentsiya-globalno-obrazovanie/.

БПМР поздравява спечелилите кандидати и ще им съдейства в изпълнението на техните проекти.

Организаторите благодарят на всички училища, които са взели участие в тазгодишния оспорван конкурс, като ги насърчават да се включат в бъдещите проекти и инициативи на БПМР